Retró mozdonyokkal a Balaton északi partján

Forrás: turizmus.com

 2019. július 12. 10:39

Retró hétvégékre várja a vasút barátait a MÁV-START július közepén és augusztus elején. Ezen a két hétvégén Nohab és Szergej mozdonyokkal közlekednek a vonatok Székesfehérvár és Tapolca között.

A hétvégék különlegessége, hogy a hatvanas-hetvenes évek színterve alapján fényezett vékony csíkos gyorsvonati kocsik évtizedek óta először fognak korhű színterv alapján fényezett mozdonnyal közlekedni.

 

Púpos mozdony

Az első hétvégén a MÁV-START 408 224-es, a második hétvégén a MÁV Nosztalgia gyári festésű 408 219-es Púpos mozdonya fog közlekedni a Balatonnál. A mozdonyok július 12-én és augusztus 2-án a Tekergő gyorsvonatot továbbítják Székesfehérvártól, a vonat menetrend szerint 17:00-kor indul, és este 19:19-re ér Tapolcára.

Július 13-án és augusztus 3-án, szombaton a szerelvény személyvonatként reggel 9:08-kor indul Tapolcáról Balatonfüred felé, ahova 10:15-re érkezik, majd napközben a füredi állomáson is megtekinthető. Délután 17:40-kor indul vissza Tapolcára.

Vasárnap ugyanezekben az időpontokban hasonlóképpen személyvonatként halad végéig, majd este a 20:38-kor induló Tekergő gyorsvonatot továbbítja Tapolcától Székesfehérvárig.

Szergej mozdony vontatta vonat

Fotó: MÁV-START

Szergej mozdony

A MÁV-START régi festésű 628 194-es Szergej mozdonya a Tekergő gyorsvonatok élén lesz látható. Július 13-án és augusztus 3-án, szombaton a 13 órakor induló Tekergő gyorsvonatot továbbítja Székesfehérvártól Tapolcáig. Visszafelé 16:38-kor indul Tapolcáról, majd 18:57-re érkezik Székesfehérvárra.

A szerelvény a tervek szerint eredeti festésű, vékony csíkos Rába gyorsvonati kocsikból fog állni. A vonatot Székesfehérvárról várhatóan a vékony csíkos gyorsvonati kocsikhoz illeszkedő, eredeti színtervű villanymozdony fogja Budapestig továbbítani.

Vasárnap ugyanebben a fordulóban közlekedik a 194-es Szergej mozdony, de a szerelvényben a jelenlegi azúrkék-achátszürke arculatnak megfelelő kocsik fognak közlekedni, kivéve a poggyászkocsit, amely korhű, sötétzöld festésű lesz a tervek szerint.

Ezeken kívül még egy Szergej mozdony közlekedik a vonalon, amely nagyrészt a Kék Hullám sebesvonatokat fogja továbbítani. Szombaton és vasárnap egyaránt 4:29-kor indul Székesfehérvárról személyvonat élén, amely 7:03-ra ér Tapolcára. Innen 7:40-kor indul vissza a Kék Hullám sebesvonattal, amely 10 órára ér be a székesfehérvári állomásra. A sebesvonat villamos vontatással folytatja útját Budapest felé, a Szergej pedig a főváros felől érkező, Székesfehérvárról 11:57-kor továbbinduló Kék Hullám sebesvonattal indul vissza Tapolcára, ahova 14:22-kor érkezik. Ezt követően a 15:40-kor induló Kék Hullám sebesvonatot vontatja a székesfehérvári állomásig, ahova 18 órakor érkezik.

Mivel a Szergej mozdony a szerelvényben közlekedő InterCity kocsi légjavító berendezését nem tudja energiával ellátni, ezért a vonatban a MÁV Nosztalgia villamos fűtőkocsija is közlekedik.

Nohab mozdonyok

Fotó: MÁV-START

Nohab mozdony

A MÁV Nosztalgia 618 001-es pályaszámú, gyári festésű Nohab mozdonya a mindkét hétvégén, szombaton és vasárnap a Székesfehérvárról 9 órakor induló Tekergő gyorsvonatot továbbítja Tapolcáig, ahova 11:19-re érkezik. Innen 12:38-kor indul vissza Tekergő gyorsvonatként, és 14:57-re ér Székesfehérvárra, majd a járat innentől villamos vontatással folytatja útját Záhony felé.

A szerelvény a tervek szerint szombaton a zöld poggyászkocsival kiegészített, jelen kornak megfelelő arculatú kocsikból, vasárnap vékony csíkos, retró megjelenésű Rába gyorsvonati kocsikból fog állni.

Kapcsolódó cikkek

A Vonatinfó új neve: MÁV

2019. július 02.