Révész Máriusz: Soha ennyi pénz nem volt még aktív turizmusra

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2024. február 22. 21:06

Hogyan lesznek a magyarok aktívabbak és ezáltal egészségesebbek? Mivel ösztönözné mozgásra az embereket az Aktív Magyarországért program? Erről tartott előadást Révész Máriusz államtitkár az Utazás kiállítás szakmai konferenciáján.

A WHO kutatásai szerint egészségi állapotunkat legnagyobban mértékben az életmódunk (37%) határozza meg, és ennek súlya kétszerese az egészségügyi ellátórendszer szerepének (18%). Egy másik, negatív statisztika, hogy a magyarok várható élettartama 2022-ben 4,5 évvel elmaradt az EU átlagtól – ezzel a két, igencsak elgondolkodtató számmal indította előadását Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

 

Cél a megelőzés

A felzárkózás kizárólag az egészségügyi ellátórendszeren keresztül nem lehetséges, társadalmi szinten jelentős életmódváltást csak átfogó programokkal, szemléletformáló kampányokkal lehet elérni – hangsúlyozta. Az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság feladata a társadalom megmozgatása, hogy minél többen éljenek egészségesen. Ennek érdekében készült el a 2030-ig szóló Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégia, illetve a Nemzeti Kerékpáros Stratégia, s készül a víziturisztikai és az aktív életmód stratégia is. Az új stratégia irányok kijelölése azért vált fontossá, mert az elmúlt két évtizedben jelentősen átalakultak a turisztikai szokások, lerövidült a nyaralási idő, az emberek egyre inkább az aktív élményeket, a kalandot, a kihívást keresik – mutatott rá Révész Máriusz.

Révész Máriusz az Aktív Magyarországért program idei terveiről beszélt

Fotó: Grósz Balázs

Szavai szerint soha nem volt még ennyi pénz aktív turizmusra, a Területi Operatív Programokban (TOP) 65 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, amelyből minden vármegye egyformán részesül. Az aktív turisztikai fejlesztések közül kiemelte a Börzsöny komplex fejlesztését célzó, 3 milliárd forintos mintaprogramot és a Hortobágyon a világon elsőként megvalósuló Madárszínházat.

 

Receptre írják fel a mozgást

Az uniós forrásokhoz új lehetőségként jön még a népegészségügyi termékadó (neta), közkeletűbb nevén a chipsadó 10 százaléka, amelyet a befizető cégek az egészséges és aktív életmódot, szabadidősportot elősegítő programokra, fejlesztésekre ajánlhatnak fel. A pénz minél hatékonyabb felhasználásáról az ún. Netabölcsek Tanácsa dönt, amelyben az egészségügy és a szabadidősport köztiszteletben álló szakemberei együtt dolgoznak ki programokat, ilyenre eddig nem volt példa – mondta Révész Máriusz. A netából befolyt 850 millió forintból idén több nagy programot valósítanak meg, amelyek kifejezetten a prevenciót segítik elő. Új-Zélandon, Svédországban és Angliában magas vérnyomásra a háziorvos nem pirulákat ír elő, hanem heti négy alkalommal mozgást. A megelőzésben élen járó Svédországban 400 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek ilyen célja, ott a fitneszbérletet szó szerint receptre írják fel – példálózott az államtitkár. A külföldi minták alapján itthon elindítják a Mozgást receptre programot egy 168 millió forintos pilot projekttel.

Telt ház a konferencián

Fotó: Grósz Balázs

Megmozgatják a fiatalakat és a munkahelyeket is

Fontos a cél a fiatalok megmozgatása, akiknek körében 2015 óta folyamatosan nő a túlsúlyosak aránya. Ösztönzőként szeptembertől évi 250 ezer forinttal támogatják az iskolai túraszakkörök megalakulását, és folytatódik a vándortáboroztatás, amelyben tavaly 18 ezer gyerek vett részt. Idén 4000 pedagógust visznek el vízitúrázni abban a reményben, hogy utána az iskolájukban is népszerűsítik ezt a mozgásformát. A diákok egészséges életmódra szoktatása mellett szeretnének előrelépni a munkahelyi aktivitás területén is, ezt szolgálja majd a Legyél te is szuperzöld! program. Az aktív életmódot a vízitúrázásra, vándortáborokra, sporteseményekre vonatkozó szabályozások egyszerűsítésével is támogatni kívánják.Naponta 37 magyar hal meg a mozgásszegény, egészségtelen életmód miatt – ezekkel a programokkal ezen szeretnének változtatni.Révész Máriusz bejelentette, hogy áprilisban elindítanak aktivkalandor.hu néven egy új aktív turisztikai portált, amelyen a praktikus információk mellett szállást is lehet majd foglalni az elmúlt években felújított turistaházakba, és ugyanitt elérhetővé teszik a nemzeti parkok és erdészetek programjait is.