Robbanást hozott a nyár a kiutas piacon

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 02. 15:11

Folyamatosan kellett bővíteni a kapacitásokat, közben erősödött a foglalások last minute jellege, nőtt a nagy értékű utak kelendősége és ezzel összefüggésben az átlagos kosárérték is. A nyár slágere egyértelműen Törökország volt – derül ki körképünkből.

A megkérdezett irodák többsége egyetértett abban, hogy a döcögős kezdet után hirtelen berobbant az utazási kedv, és az előzetes várakozásokat végül felülmúlta a szezon. A június közepén meghirdetett járatok és a nyár folyamán beállított új gépek egyaránt telt ház közeli kihasználtsággal pörögtek.

 

Anubis Travel: június végére minden eladva

Az idei szezon a várakozásoknál jobban alakult az Anubis Travelnél, mivel az utasok már nagyon ki voltak éhezve a nyaralásra a sokáig tartó lezárások után – tudtuk meg Ahmed Bahgat ügyvezetőtől.

„Június végére sikerült eladnunk jóformán az összes helyünket augusztus végéig, ezáltal egész nyáron telt házzal üzemelt az összes járatunk. Nálunk az utasok többsége Törökországba, Görögországba és Egyiptomba utazott, mindhárom desztináció esetében közel 100 százalékos volt a kihasználtság augusztus végéig.

Az utasszám meghaladja a 2019-es rekordév adatának az 50 százalékát, és még hátravan több mint két hónap a szezonból. Az eredetileg tervezett kapacitásainkat csak kis mértékben módosítottuk: például egy hurghadai charterjárat helyett block-seatet foglaltunk két EgyptAir-járaton, így végül több mint heti 200 helyünk volt minden hétvégén, ami több, mint egyetlen charterjárat kapacitása.

Antalya – Törökország abszolút favorit volt a nyáron

Fotó: 123rf.com

Törökországba utazott a legtöbb utasunk a nyáron, oda három saját charterláncunk közlekedett. A jelentős kereslet miatt beállíthattunk volna további járatokat, de inkább a többi desztinációt – Görögország, Egyiptom – nyomtuk, hogy azok a járataink is telt házzal üzemeljenek.

A legtöbb utas all inclusive ellátást választott. Az őszi/téli időszakban elsősorban Egyiptomra fókuszálunk, de ha az időjárás megengedi, kitoljuk a török járatok menetrendjét is" – közölte a szakember.

 

Törökország volt az IBUSZ sikerterméke

„Óvatosságból a 2019-es évi kapacitás 60 százalékával terveztünk, de a főszezonban ennél lényegesen nagyobb kereslettel találtuk szembe magunkat. Ezt kompenzálandó a főszezoni hetekre további két járatot állítottunk be Törökországba, de ennél többet is el lehetett volna adni. Görögország tekintetében is lett volna igény a bővítésre, ott a szűkösebb szálláskínálat miatt erre nem volt lehetőségünk" – nyilatkozta lapunknak Komora Zoltán vezérigazgató-helyettes.

Közel 10 éves kihagyás után kezdték újra programozni a török riviérát, amely több okból az idei év sikerterméke lett. A görög szigetek közül pozitív meglepetést okozott az újdonságként meghirdetett Lefkada, a legnagyobb utasszámot Zakynthoson realizálták.

A 2020-as évhez hasonlítva a bevétel és utasszám tekintetében is körülbelül 70 százalékos volt a növekedés, ami azonban még így is csak a 2019-es forgalom 50 százalékát jelenti.

Júliusra és augusztusra a lekötött kapacitásaik átlagos töltése 97 százalék lett. Nagy kérdés az utószezoni járatok töltésének alakulása, érezhető a foglalások dinamizmusának csökkenése.

„Bízunk abban, hogy nem lesz szükség a szezon vége előtt járatleállításokra, szükség esetén járatösszevonásokban gondolkodunk. Igyekszünk minden járatunkat szeptember végéig, a török chartereket pedig október végéig közlekedtetni" – hangsúlyozta Komora Zoltán.

Tapasztalatuk szerint a magasabb kategóriájú szállástípusok iránt nőtt meg idén a kereslet, a kosárérték a tavalyi évhez képest 24 százalékkal nőtt, részben a magas értékű török foglalásoknak köszönhetően.

 

Telt házas járatokkal repült a Kartago Tours

Nyár eleji terveihez képest bővítette a kapacitásait Törökországban a Kartago Tours is, a vasárnapi saját járat mellett az IBUSZ-szal közösen két további gépet is indítottak.

„Idén a charteres desztinációknál egyértelműen Törökország volt a nyertes, rengetegen keresték ezt az úti célt, köszönhetően az egyszerű beutazási feltételeknek. Tunézia a terv szerint elindult, de itt a járványhelyzet romlása miatt szigorításokat vezettek be, ezért július elején le kellett állítani a járatot. Az egyiptomi járatok terv szerint üzemelnek, kiemelkedő töltöttséggel" – elemezte eredményeiket Füri Mihályné cégvezető.

A szezon nehezen indult, július elejére azonban meglódult az érdeklődés, július közepétől augusztus végéig szinte minden járat közel 100 százalékos kihasználtsággal üzemelt. Az idei évben a 2019-es árbevétel 50 százalékára számítanak.

Tapasztalatuk szerint Törökországban és Egyiptomban a négy-öt csillagos, all inclusive szállodák voltak a legkeresettebbek, Görögországban szintén a magasabb kategóriát keresték, valamint az apartmant önellátással.

Az ősz tekintetében megint a kivárás érzékelik, az utasok tartanak az esetleges negyedik hullámtól és a további utazási korlátozástól. Ugyanakkor lapzártánk idején derült ki, hogy a Kartago Tours és a Taurus Reisen szeptember 2-ától közösen újraindítja a tunéziai chartert a kedvezően alakuló kinti járványhelyzet miatt.

A nyáron három forduló után le kellett állítani a tunéziai charterláncot, de a járat szeptember 2-án újraindul

Fotó: 123rf.com

„Tunézián kívül szeptemberben és októberben is repülünk Egyiptomba, Hurghadára és közvetlenül Marsa Alamba is, Törökországba, Antalyába október végéig, Krétára, Rodoszra és Zakynthosra pedig várhatóan szeptember 23-áig járnak a járataink. Terveink szerint Hurghadába egész télen utaztunk. A Kanári-szigeteket is programozzuk, ezt is tovább visszük a téli szezonra, és lesznek újdonságaink is, mint Dubaj, a Maldív-szigetek és Zanzibár – közölte Hajducsi Tamás, a Kartago Tours marketingigazgatója.

 

Óriási kereslet a Sun & Fun Holidaysnél

A júniusban tervezett, négy Budapestről és egy Debrecenből induló török charterlánc mellé újabbat kellett csatarendbe állítania a növekvő kereslet lefedésére a Sun & Fun Holidaysnek is. A plusz járat visszafelé pozsonyi „dobbantással" a teljes szezonban közlekedik, a többi járat október végéig üzemel Antalyába, és az őszi iskolaszünetben is kiszolgálja az utasokat.

„Irodánk Törökországban rendelkezik a legerősebb árualappal. Hasonlóan erős érdeklődést tapasztaltunk a görög szigetek, Dél-Ciprus, Egyiptom és Bulgária irányába is, chartereink – a nyár elején tervezettnek megfelelően – 99,5 százalékos kihasználtsággal működnek. Augusztus 22. és szeptember 5. között ugyan van egy kis érdeklődéscsökkenés, de szeptember második hetétől újra alig vannak szabad helyeink. Összességében nagyon jó szezont zárunk" – válaszolta kérdésünkre Kovács Zsolt sales manager.

A heti hat, közel telt házzal üzemelő charterjárat hetente 1100 főt repít a kedvelt nyaralóhelyekre, ennek megfelelően az utasszám június végétől szeptember végéig nagyságrendileg 16 ezer fő körül alakul. Bulgáriát kivéve ráadásul szinte az összes desztinációban a nagy értékű vagy extrán nagy értékű utakat keresik a hozzájuk fordulók, az átlagos költés személyenként 6-800 ezer forint. Forgalmuk az idei évben nagyjából fele a 2019-ben realizáltnak. 2022-re további, robbanásszerű növekedést prognosztizálnak.

 

Erős nyár után két újdonság az őszre az Orex Traveltől

Bővítette kapacitásait az Orex Travel is, az új gépek beállításával már heti öt napon repültek a török riviérára, a szerdai napokon két járatot üzemeltettek, illetve a SunExpress gépeken megnövelték kapacitásaikat. „Szinte tumultus alakult ki a török foglalásoknál, amelynek az volt az oka, hogy az 5 hónapra elegendő utas 2,5 hónap alatt valósította meg utazását. Hogy szeptember után mi lesz, az viszont beláthatatlan" – részletezte Kerim Yalcin, magyarországi sales- és marketingigazgató.

Tapasztalatuk szerint az utasok az idén jobb minőségű nyaralással díjazták magukat, a közép-, felső-közép és prémium kategóriás hotelek iránt volt a legnagyobb érdeklődés.

A jelenlegi utasszámok piaci részesedésük növekedését mutatják, ha a jelenlegi lendület folytatódik, forgalom tekintetében elérhetik a 2019-es számokat. Az utasok azonban nagyon óvatosak az őszi foglalásokkal kapcsolatban.

Az idei évben az iroda két újdonsággal lepi meg az utasokat. Egyrészt decemberig repülnek a török riviérára, másrészt kínálatukban szeptembertől elérhetők lesznek a Selectum Blu Cruise hajós utak, amelyeket a cégcsoport tulajdonát képező hajóval bonyolítanak. Az első út augusztus 28-án indult, az Antalya–Alexandria–Kusadasi–Marmaris–Antalya útvonalon.

 

Heti négy charterrel programozza Egyiptomot az ETI

Júniusban egymás után indultak el az ETI Magyarország charterei: Budapestről Hurghadára eleinte heti kettő, majd július végétől heti három, Sharm el Sheikhre pedig heti egy közvetlen járatuk közlekedett. A gépek kihasználtsága mindkét úti cél esetén meghaladta a 93 százalékot, de több telt házas indulásuk is volt.

Az egyiptomi üdülések iránt is jelentős volt az érdeklődés a nyáron

Fotó: 123rf.com

Nyári forgalmuk Kerekes Gábor irodavezető szerint várakozásaik szerint alakult: májustól augusztus végéig 6600 fő utazott el velük, ami közel 40 százaléka a 2019 azonos periódusában számolt, 16 500 utasnak. Reményeik szerint az ősz – ha marad a „béke" – ennél erősebb lehet: december végéig akár 8-9 ezer utasra számítanak, ami a 2019-es év azonos időszakának 65 százaléka. Az egész évre vonatkoztatva forgalmuk így elérheti a 2019-es „békeév" 38-40 százalékát, és megközelítheti a 2017-es év eredményét, amivel nagyon elégedettek lennének.

 

Bízik Tunéziában a Taurus Reisen

A vártnál jobban alakult a nyár a Taurus Reisennél is. Kapacitásaikat igyekeztek bővíteni, de az ülőhelyek rendelkezésre állása nagyon korlátozott volt júliusban és augusztusban.

„Minden úti célt mindenhol eladtunk, magas repülési terhelési tényezővel, jó árakkal, kivéve Tunéziát, ahol a júliusban elrendelt szigorú határkorlátozás miatt le kellett állítani a járatokat. A Tunézia-rajongók nagy örömére a charterek azonban szeptember 2-án újra el tudnak indulni, odaúton a Budapest–Monastir, míg visszaúton a Monastir–Katowice–Budapest útvonalon, a Nouvelair járatai november 25-ig üzemelnek" – nyilatkozta Kálmán Krisztina irodavezető.

Az utasok Törökországban az ötcsillagos, Görögországban a négycsillagos szállodákat keresték. A színvonalas, drága szolgáltatások iránti kereslet egyértelműen nőtt, miközben a piac egyértelműen az „ultra last minute" eladásokra állt át. Idei forgalmuk a 2019-es év eredményének 50 százalékára volt elegendő.

 

Biztonságra törekedtek a La Grotta Holidays utasai

A La Grotta Holidays június elején ugyan nem volt különösebben optimista, a szezon azonban a várakozásaikhoz képest jól alakult.

„Az utasok meglehetősen aktívan érdeklődtek a lehetőségek iránt, azonban konkrét foglalások a közeli indulási időpontokra összpontosultak, és ez érvényes az egész szezonra" – nyilatkozta lapunknak Miklósvölgyi Annamária, a cég ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy optimista várakozások szerint a 2019-es évi forgalom 50 százalékát érhetik el az idén. Úti céljaik közül Horvátország, Szlovénia, Montenegró, Olaszország iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. Tapasztalatuk szerint az idén az utazni vágyók többsége inkább a csoportos utazásokra jelentkezett, legyen szó tengerparti nyaralásról vagy kulturális körutazásról, bár a szállásfoglalások száma sem elhanyagolható.

Horvátország szárnyalt a magyar piacon - és nemcsak az egyéni turisták keresték

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Ősztől újra négy sziget a ViaSale repertoárjában

„Június közepén ugyan már erősen éreztük az utazási kedv visszatérését, az utóbbi két hónapot jellemző hatalmas érdeklődésre azonban nem számítottunk. A tervezhetőséget a foglalások last minute jellege nehezítette: a helyeink egy jelentős részét az utazás előtt két-három nappal adtuk el! Míg korábban a harminc napon belüli utazást neveztük last minute-nek, az idén pedig ez volt a normális foglalás" – nyilatkozta lapunknak Raáb Szilvia, a ViaSale Travel tulajdonos-ügyvezetője.

Tenerife és Gran Canaria mellett ősztől bécsi indulással Fuerteventura és Lanzarote is elérhető lesz a Kanári-szigeteken

Fotó: 123rf.com

A volumen természetesen még nem érte el a korábbi évek számait, de a Kanári-szigetek egész éves desztináció, az oltottság a szigetcsoportokon az egyik legmagasabb Európában, ezért az őszt illetően optimisták, ennek megfelelően kötötték le a helyeket az év hátralévő időszakára is. Ősszel bécsi közvetlen járat indul Fuerteventurára és Lanzarotéra, a Kanári-szigetek e két további tagja így ismét felkerülhet a magyarok utazási térképére Tenerife és Gran Canaria mellé.

(Írásunk eredetileg a Turizmus.com magazin hamarosan megjelenő augusztus-szeptemberi számába készült.)