A római Fiumicino reptéren is eltörölték a folyadékkorlátozást

Forrás: turizmus.com

 2023. március 20. 18:31

A római Fiumicino repülőtér 1-es termináljáról induló utasok mostantól a 100 ml-t meghaladó folyadékokat, valamint számítógépeket, táblagépeket és mobiltelefonokat is szállíthatnak kézipoggyászukban anélkül, hogy azokat ki kéne venniük a bőröndből a biztonsági ellenőrzés során.

Az új CAT-szkennelési technológiát – amelyet tavaly vezettek be a törzsutasok számára – minden utasra kiterjesztették az 1-es terminálon, melyet a Fiumicinóból induló járatok mintegy 70 százaléka használ – adta hírül az ItaliAbsolutely. Ide érkezik és innen indul többek között a Wizz Air Budapest és Róma között közlekedő járata is.

A Smiths Detection C3 robbanóanyag-érzékelő berendezés növeli a biztonsági szintet és tovább javítja az utasok élményét. Az új gépek röntgensugaras szkennerek segítségével nagy felbontású, 3D-s képeket (CT) készítenek a poggyászról, és automatikusan felismerik a potenciálisan veszélyes anyagokat.

repter_biztonsagi

A római Fiumicino repülőtér 1-es terminálján már nem kell külön zacskóba tenni

Fotó: 123rf.com

Az új technológia hamarosan üzembe áll a 3-as terminálon is, ahol a biztonsági ellenőrzőpontokon már telepítik a rendszert. Várhatóan még ebben az évben befejezik a munkálatokat és szintén bevezetik az új szabályokat, kivéve az USA-ba és Izraelbe irányuló közvetlen járatoknál, amelyek esetében különleges átvizsgálási eljárásokra van szükség.

"Az utóbbi időben sokat fektettünk a technológiai újításokba: a kézipoggyászok ellenőrzésére szolgáló új C3-as gépek, a QPass rendszer, mellyel időpont foglalható a biztonsági ellenőrzőpontokra, és az utasokat dinamikusan a leggyorsabb kiszolgáló sávba irányító Grasp rendszer mind azt a célt szolgálja,  hogy a Róma-Fiumicinói repülőtér jövő repülőterévé válhasson" – mondta Ivan Bassato légiközlekedési igazgató.