„Európa korábbi páriája” is több külföldi turistát vonz, mint Románia

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 03. 11:36

Albánia tíz évvel ezelőtt még gúny tárgya volt, de a külföldi turisták számában idén már meg fogja előzni Romániát – jelentette ki a romániai Utazási Irodák Országos Szövetségének (ANAT) elnöke minap bukaresti sajtótájékoztatóján.

Dumitru Luca emlékeztetett arra, hogy tavaly az idegenforgalomból és a kapcsolódó tevékenységekből származó romániai bevételek mindössze 14 százaléka származott a mintegy 1,5 millió külföldi turistától – írja a romániai Krónika online hírportál az Agerpres hírügynökség tudósítása alapján.

Az elnök szavai szerint ezekkel az adatokkal Románia az utolsók között van Európában, s az idei számok alapján még Albánia is meg fogja előzni a bevételek és a külföldi turisták tekintetében. „Egy ország, amely korábban Európa páriája volt, máris leckét ad nekünk a turizmusról" – idézik az ANAT elnökét.

A Drakula-kultusz sem képes elég külföldi turistát vonzani Romániába. A képen a vámpír lakhelyeként elhíresült tölcsvári várkastély

Fotó: sorincolac/123RF.COM

Az utazási szakember sajnálatosnak tartja, hogy Románia nem tudja hasznosítani a jelentős turisztikai vonzerejét. A külföldi turisták elmaradását részben azzal magyarázta, hogy Románia igen kis összeget – idén 1,5 millió eurót – fordít az idegenforgalmi látványosságainak nemzetközi népszerűsítésére.