Romániában sem fogadják az Olaszországból érkező járatokat

Forrás: MTI

 2020. március 09. 09:31

A bukaresti operatív törzs leállította a légi közlekedést Románia és Olaszország között, ahol mintegy egymillió kétszázezer román állampolgár él.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy a magyarországi repülőterek hétfőtől nem fogadhatnak járatokat a koronavírus járvánnyal érintett észak-olaszországi városokból. Most a román hatóságok is hasonló lépésre szánták el magukat. A hétfő déltől hatályba lépő, egyelőre március 23-ig érvényes intézkedést vasárnap késő este jelentette be Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter.

Romániában átszálló utasokat sem fogadnak a fertőzéssel leginkább sújtott országokból

Fotó: 123rf.com

A légitársaságokat arra kötelezik, hogy a Kínából, Iránból, Dél-Koreából vagy Olaszországból átszállással érkező román utasaik figyelmét felhívják – és erről nyilatkozatot is aláírassanak velük –, hogy Romániába érkezésük után karanténba kerülnek.

Ugyanezen országokból Románia átszállással sem fogad idegen állampolgárokat. A jelzett országokból szárazföldön érkezőkre is – büntetőjogi felelősség terhe mellett – karantén vár Romániában.

 

Olaszországból érkezett a vírus Romániába

A koronavírus-válság előtt a román repülőterekre heti 187 menetrendszerű járat érkezett Olaszországból, ezek száma az utóbbi időben 72-re csökkent, a gépek kihasználtsága is visszaesett – mutatott rá Lucian Bode ügyvivő közlekedési miniszter.

Romániában vasárnapig nyolc megyében és a fővárosban 15 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük ötöt már gyógyulnak nyilvánítottak. A járványügyi vizsgálat valamennyi esetnél kimutatta, hogy a fertőzést közvetve vagy közvetlenül Olaszországból kapták el.

Vasárnap este a bukaresti egyetemi campusból is speciális védőfelszereléssel ellátott mentősök szállítottak a járványkórházba egy Olaszországból visszatért fertőzésgyanús diáklányt: ha bebizonyosodik, hogy rosszullétét a Covid-19 okozta, valószínűleg a bukaresti műszaki egyetemen – és valószínűleg a többi fővárosi felsőoktatási intézményben is – felfüggesztik az oktatást.Romániában március 31-ig betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen több mint ezren vesznek részt, a kisebb rendezvények esetleges betiltásáról a helyi hatóságok döntenek.Romániában jelenleg 15 embert tartanak megfigyelés alatt intézményesített karanténban, 13 ezret pedig otthonában szigeteltek el, mert olyan térségekből tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.