Rossz irányba halad Budapest közelekedésfejlesztése?

Forrás: hvg.hu

 2018. május 27. 12:56

A Greenpeace készített egy tanulmányt Élni, közlekedni, lélegezni címmel, melyben 13 európai nagyváros közlekedését osztályozták fenntarthatóság szempontjából.

Budapest a 9. helyet szerezte meg a rangsorban. A tizenhárom város Berlin, London, Bécs, Brüsszel, Moszkva, Róma, Zürich, Párizs, Amszterdam, Koppenhága, Oslo, Budapest és Madrid volt. A tanulmány értékelésének szempontjai pedig a következők voltak: tömegközlekedés, közlekedésbiztonság, levegőminőség, közlekedéspolitika és aktív közlekedési módok (bringázás, gyaloglás).

A Greenpeace listája

Fotó: hvg.hu

A nem túl jó helyezés ellenére rögtön szembetűnik, hogy a keresetekhez képest a budapesti tömegközlekedés és a parkolás is az olcsóbbak közé tartozik Európában, Budapesten az egyik legmagasabb a tömegközlekedők aránya, Rómát szinte mindenben megverjük, Budapesten több a zöld, mint Amszterdamban és kevesebb az autó, mint Brüsszelben vagy Koppenhágában.

Van azonban néhány dolog, amiben csapnivalóak vagyunk: relatíve rossz a közlekedésbiztonság, kritikus a levegőminőség, kevés a bringás és a gyalogos, helytelen a közlekedéspolitika, nem fenntartható a tervezés, kifejezetten rossz irányba haladunk.

A moszkvai után a budapesti tömegközlekedést használják a legtöbben a vizsgált városok közül

Fotó: pixabay.com

A tanulmányban külön kiemelik: a fenntartható fejlődés, a jó városi levegő és az egészséges lakosság érdekében kimondottan fontos a gyalogos- és kerékpáros közlekedési mód részarányának a növelése. Fontos a közlekedési módok közti átjárhatóság, tehát hogy egy jeggyel igénybe lehessen venni különböző közlekedési módokat (pl. busz-vasút). A tanulmány külön megemlíti, hogy az egyes módokat integráltan kezelő közlekedéstervezést folytató városok a legsikeresebbek.

Kapcsolódó cikkek