Rövidebb repülési útvonalak Románia és Bulgária felett

Forrás: MTI

 2019. november 01. 18:00

A román és a bolgár légtérre is kiterjesztik a szabad légtérhasználatot, amelyet Magyarországon 2015-ben vezettek be.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. közlése szerint a koncepció lényege, hogy az ország légterében a korábbiaktól eltérően nincsenek töréspontok, azaz navigációs pontok, a belépő- és kilépőpont között egyenesen haladhatnak a repülőgépek. Ennek köszönhetően csökken a károsanyag-kibocsátás, rövidebb a repülési idő és kevesebb kerozint égetnek el a repülőgépek. Romániában és Bulgáriában az éjszakai órákban a HungaroControl közreműködésével már több éve alkalmazzák ezt az eljárást, november 7-ével azonban már egész nap biztosítják a szabad légtérhasználatot.

A nagyváradi nemzetközi repülőtér

Fotó: turizmus.com

Az előzetes becslések szerint ennek következtében naponta átlagosan csaknem húszezer kilométerrel csökkenhet az átrepülő járatok útvonala, mindez napi 70 tonna üzemanyag-megtakarítást, 220 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást és 23 órával kevesebb repülési időt jelenthet.

A Free Route Airspace elnevezésű légtérszervezési koncepció itthoni bevezetése óta a magyar légtérben a világ egyik leghosszabb légi útvonalán, a 16 700 kilométer hosszú Auckland-Doha járaton kibocsátott káros anyag egymilliószorosát takarították meg a rövidebb repülési útvonalaknak köszönhetően.