Rövidesen megnyílik az új isztambuli repülőtér

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 25. 08:49

A munka első fázisának befejezésével ez év októberében megkezdheti működését az új isztambuli megareptér.

A hatalmas beruházás a fővárostól északra, a jelenlegi Atatürk repülőtértől légvonalban kb. 35 kilométerre, a Fekete tenger partján, 7600 hektár területen épül, négy szakaszban.

Az első kb. 72%-os készültségű részt októberben megnyitják, de az építkezés folyamatos lesz és a teljes beruházást előreláthatólag 2030-ra fejezik be. A tervezett hat pályán, a Turkish Airlinessel együtt, összesen 250 légitársaság részére biztosítanak forgalmat, irodai és raktár stb. területet. A repülőtér éves kapacitását, jelenleg 150 millió utasra tervezik, de a későbbi fejlesztések során ez felmehet 200 millió fölé is. Bár az utóbbi években a forgalmi adatokat tekintve egy rövid időre megelőzte Isztambult a frankfurti és az amszterdami repülőtér is, de végül vitathatatlanul Isztambulé lesz Európában a vezető szerep.

A tervek szerint 2030-ra fejezik be a gigaberuházást

Fotó: Wikipedia Commons

Az építkezés nem volt mindig folyamatos, több politikai akció, például a zöld pártok tiltakozása több hónapra szüneteltette a munkát. Komoly fékező akció volt a baloldali pártok által benyújtott parlamenti proklamáció is, melyben közölték, hogy a hiányos munkavédelmi eszközök miatt, legalább 47, egyes pártok szerint viszont 200 fő körüli építő munkás meghalt, és alapos vizsgálatot követelve ragaszkodtak az építkezés átmeneti leállításához.

Az ez év októberében elindítandó pilot projekt során folyamatos üzemelést szimulálva, három fontos elemet fognak tesztelni: az induló/érkező utasok/poggyászok, valamint az áru és posta kezelése; ezek tranzitforgalma és a repülőgépek mozgása/kiszolgálása. Értelemszerűen ide kapcsolódik a biztonsági ellenőrzés folyamatrendszerének a működtetése is. Erre a célra, több száz „utast” és több tonna „poggyászt, árut és postát” vezényelnek a reptérre. Az akcióban részt vesznek a török légitársaságok különböző típusú repülőgépei és kiszolgáló személyzete is.

Az  üzemeltető Istambul Grand Airport számára talán a legnagyobb kihívás az egynapos beköltözési program lebonyolítása lesz. Néhány hete megérkeztek a müncheni F. J. Strauss repülőtér logisztikai szakemberei, akik 1992-ben egyetlen éjszaka alatt költöztették át a riemi repülőtérről új helyére a teljes kiszolgáló stábot.

A szakma kicsit kritikusan kezeli az eseményeket, attól tartva, hogy a török valuta utóbbi hetekben tapasztalt gyengülése  fékezni fogja a beruházásokat. A management bizakodóan nyilatkozott, megerősítve az építkezés megalapozott financiális helyzetét. A tájékoztatás szerint a forgalom felfutása a jövőben folyamatosan biztosítja az anyagi feltételeket. Főleg azért, mert az új reptér megnyitása után az Atatürk repülőteret bezárják, és annak teljes forgalma az új reptérre költözik.