Közel 700-an futottak Ferihegyen a jótékonysági repülőtéri futóversenyen

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 18. 16:28

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I-es futópályáján megrendezett Runway Run elnevezésű jótékonysági repülőtéri futóversenyen szombaton közel 700 futó állt rajthoz, hogy a nevezésekből befolyt összeggel a fogyatékkal élők sportolását és leukémiás betegek gyógyulását támogassák.

Szeptember 18-án a Budapest Airport kilencedik alkalommal szervezte meg a Runway Run névre keresztelt jótékonysági futóversenyét, amelyet minden évben a 3010 méter hosszú, erre az alkalomra lezárt I-es futópályán rendez. A különleges helyszínen zajló verseny népszerűsége évek óta töretlen, nem véletlenül; a futópályán ezen az alkalmon kívül kizárólag a le- és felszálló gépek „tartózkodhatnak".

Elstartolt a futóverseny a ferihegyi betonon

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A Runway Run meghívásos futóverseny, ahol a mezőnyt a légiközlekedési iparág, a hatóságok, illetve légitársasági és más, nemzetközi nagyvállalatok képviselői és kiemelkedő sportolók alkotják. A Budapest Airport tájékoztatása szerint az idei jótékonysági futáson részt vett Kovács Patrícia színművésznő, a Suhanj! Alapítvány társalapítója; Gusztos Péter, a Suhanj! Alapítvány alapítója, Tatár Csilla televíziós műsorvezető, Fenyvesi Zoltán „Wheelchairguy” futó, motivációs előadó, Vigh Domonkos fitness és testépítő világ- és Európa-bajnok és Markocsán Sándor kétszeres magyar bajnok hosszútávfutó, futóedző. Munkatársunk a futók között látta Váradi Józsefet, a Wizz Air vezérigazgatóját és Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét is.

Ugyanakkor, a korábbi évekhez hasonlóan a repülőtér-üzemeltető a Facebook-oldalán több nyereményjátékot is hirdetett, ahol a követők is nevezési lehetőséget nyerhettek a versenyre. Így idén összesen 688 versenyző – köztük lapunk munkatársa – állt rajthoz; a nevezési díjakból befolyt összeget a Budapest Airport idén is a sérült és fogyatékkal élő emberek sportolását támogató Suhanj! Alapítványnak, illetve a leukémiás betegek gyógyulását segítő Anthony Nolan Alapítványnak ajánlja fel.

2013 óta összesen közel 10 ezer futó állt rajthoz a Runway Run futóversenyen, a nevezési díjaikból pedig összesen 70 millió forint gyűlt össze a 8 év alatt. A Suhanj! Alapítvány részben ennek a támogatásnak köszönhetően tudta megnyitni és tovább fejleszteni az ország első integrált fitnesztermét a fővárosban, ahol mozgássérült és egészséges sportolók együtt edzhetnek.

A Suhanj! Alapítvány jóvoltából sérült és fogyatékkal élők is részt vettek a futóversenyen

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A rajtot megelőzően Vigh Domonkos fitnesz és testépítő Európa- és világbajnok vezetésével mindenki kellően bemelegíthetett a választott táv megtételére. A felnőtt indulók 5 és 10 kilométeres távok közül választhattak, a gyerekek pedig 1,5 kilométeren versenyezhettek. Az 5 kilométeres távon, a női mezőnyben Matolcsi Réka, a férfiak közül pedig Csuka Balázs ért leggyorsabban célba, 10 kilométeren pedig Terjéki Réka és Kövér Balázs szakította át a célszalagot.

A Budapest Airport a leggyorsabb csapatokat is díjazta; a légitársaságok közül a Wizz Air, a hatóságok közül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csapata állhatott a dobogó legfelső fokára. Az üzleti szolgáltatások csapatok közül az Aeroplex Kft., míg a repülőtéri kereskedelmi csapatokból a Heinemann Duty Free bizonyult a leggyorsabbnak.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója adta át a díjakat

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A Runway Runon díjazták a leggyorsabban célba érő futókocsis, kézi meghajtású kerékpáros és látássérült indulót is: itt Csomós Júlia, Schober László és Geszti Eszter lettek a mezőny legkiemelkedőbb versenyzői.

Az idei futóverseny partnere a Lufthansa Technik volt, a főszponzorok pedig a Turkish Cargo, a Z&Z Biztonságtechnikai Kft., a SITA és a KPMG. A Runway Run társszervezője a nemzetközi anna.aero aviatikai szakmai portál.