Ryanair: kinek mibe fog kerülni a járattörlős akció?

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 20. 20:10

A Ryanair öthetes járattörlési időszakában érintett mintegy 315 ezer utasból szerdáig 175 ezren kértek átfoglalást, 63 ezren pedig visszakérték a jegyek árát.

A légitársaság közleménye szerint a Ryanair minden érintett utast e-mailben tájékoztatott a járat törléséről és a lehetséges teendőkről. Ezek között felhívták az utasok figyelmét az uniós jogszabályok szerinti kompenzációs lehetőségekre is. Korábban fogyasztóvédők azzal vádolták az ír diszkont légicéget, hogy ezekről nem küldenek tájékoztatást.

Szerdáig a Ryanair adatai szerint 175 ezren kérték a jegyük átfoglalását, 63 ezren pedig a jegyár visszatérítését. A hét végéig az utasok jelentős részének, 300 ezer embernek találnak megoldást – olvasható a közleményben.

A Ryanair pénteken teljesen váratlanul jelentette be a honlapján, hogy azonnali hatállyal napi 40-50 járatát törli október végéig, ami mintegy kétezer járat kiesését jelenti. A budapesti járatok közül a szerdai, 3717-es és 3718-as London-Stansted és Budapest közti járatokat törölték.

A légitársaság hangsúlyozta, hogy a törlések a járatok kevesebb, mint 2 százalékát érintik, és az a céljuk, hogy helyreállítsák a járatok közlekedésének pontosságát. Szeptember első két hetében a megszokott 90 százalék helyett a járatoknak már kevesebb, mint 80 százaléka közlekedett pontosan a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége és sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a hajózó személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt.

A légitársaság hangsúlyozta, hogy a törlések a járatok kevesebb mint 2 százalékát érintik, és az a céljuk, hogy helyreállítsák a járatok közlekedésének pontosságát

Fotó: Ryanair

A Ryanair eddig az áprilistól márciusig terjedő év szerint engedte a szabadságolást, a jövő évtől kezdve azonban a naptári év szerint kell alakítani a szabadságolási rendszert. Ennek következményeként a hajózó személyzetnek (pilóták és légiutas-kísérők egyaránt) idén december végéig ki kell venniük a szabadságukat.

A légi utasok jogait szabályozó uniós direktíva szerint a Ryanairnek akkor is térítésmentesen kell átfoglalnia a jegyet, ha a saját hálózatában nem tudja megoldani az utas elszállítását. A Ryanair azonban nem kötelezhető arra, hogy a következménykárokat (autóbérlés, szállás) megfizesse.

Mindeközben az Airportal arról számol be, hogy a kompenzációkra szakosodott Skycop szerint dupla annyiba kerülhet a Ryanairnek a járattörlős akció ahhoz képest, amire Michael O’Leary vezérigazgató számít. Az International Airport Review által idézett becslés szerint a Ryanair a járattörlések miatt mintegy 47 millió fonttól (16,3 milliárd forinttól esik el), Michael O’Leary viszont 22 millió fontos költséget jósolt korábban.

A Ryanair éves bevételének még így is a töredékéről van szó, a 2016-os pénzügyi évben a légitársaságnak  saját beszámolója szerint 5,7 milliárd font bevétele képződött.

Marius Stonkus, a Skycop vezetője szerint a Ryanair nemcsak olcsó repülőjegyeket, de gagyi szolgáltatást is értékesít. Szerinte ezt az is indokolja, hogy a Witch? fogyasztóvédelmi szolgálat megállapítása szerint a Ryanair az utaspanaszok több mint felét elutasítja. Tavaly a panaszok 77 százalékát nyilvánították nem jogosnak, így nem is fizettek kompenzációt.

 

Kapcsolódó cikkek