Az EU-csúcs témája lesz a Ryanair-járat kényszerített minszki leszállása

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 24. 16:33

Az EU vezetői egyöntetűen elítélik a polgári repülőgép kényszerített leszállását, az ügy kivizsgálását követelik és szankciókat helyeztek kilátásba.

Az Európai Tanács a hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére veszi a Ryanair ír légitársaság járatának kikényszerített fehéroroszországi leszállása és a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét, és fontolóra veszi intézkedések meghozatalát is a felelősökkel szemben – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn. Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy a fehérorosz hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet.

Az EU álláspontja szerint a "felháborító intézkedés" a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel – hangoztatta.

Kijelentette: mivel a kényszerintézkedés végrehajtása veszélyezteti az utasok és a személyzet biztonságát, a nemzetközi légiközlekedési szabályok esetleges megsértésének kivizsgálására van szükség. Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben – közölte.Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elítélte a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő FR4978 számú vasárnapi járatának kényszerített leszállását. Arra szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az őrizetbe vett Prataszevicset, és biztosítsák jogait. Az eset nem marad következmények nélkül – szögezte le.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében kijelentette: következményekkel jár a fehérorosz rezsim "felháborító és jogtalan" magatartása. "A Ryanair repülőgépének eltérítését szankcionálni kell, Roman Prataszevics újságírót pedig azonnal szabadon kell engedni" – fogalmazott.

Az ügyben azóta megszólalt a Michael O’Leary, a Ryanair elnöke is, aki "államilag támogatott gépeltérítésnek" nevezte a történteket. Szerinte Minszkben a KGB néhány ügynöke is leszállt a gépről, utalt a belorusz állambiztonsági szolgálatokra.

A Ryanair-vezér szerint "államilag támogatott gépeltérítés" történt (A fotó nem az incidensben érintett járatról készült)

Fotó: Tatsiana Yatsevich/123RF.COM

Fehéroroszországban vasárnap bombafenyegetésre hivatkozva, egy MiG-19-es vadászgép levegőbe emelésével kényszerítette leszállásra a Ryanair járatát. A gépen nem találtak pokolgépet, de a rajta utazó aktivistát, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét őrizetbe vették, mint az hétfőn kiderült, a vele együtt utazó barátnőjével együtt.

A fehérorosz közlekedési minisztérium bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására, s jelezte együttműködési szándékát a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek (ICAO) és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnek (IATA). A tárca közölte, hogy a Ryanair járatának megsemmisítésével fenyegető üzenet szerzői Vilnius feletti robbantást helyeztek kilátásba.

Anatolij Glaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője átláthatóságot ígért, és kifogásolta "az incidens átpolitizálását", illetve a hazájával szemben hangoztatott, "meg nem erősített" vádaskodást.

Az ügy legújabb fejleményeként Grant Shapps brit közlekedési miniszter hétfőn a Twitteren bejelentette: felfüggesztette a Belavia nagy-britanniai működési engedélyét és utasította a brit polgári repülésügyi hatóságot  annak elrendelésére, hogy a brit légitársaságok kerüljék el a fehérorosz légteret.