Ryanair-sztrájk: német járatok is kiesnek

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 08. 15:37

Az ír légitársaság németországi pilótáinak szakszervezete is csatlakozott az írországi, svédországi és belgiumi kollégák munkabeszüntetéséhez.

A 24 órás sztrájk péntek hajnalban 03.01-kor kezdődik, és érintheti valamennyi Németországból induló Ryanair-járatot. A négy ország Ryanair-bázisait érintő akció az 1984-ben alapított diszkont légitársaság történetének legnagyobb szabású sztrájkja - mutattak rá német hírportálok.

A légitársaság közölte, hogy a sztrájk miatt 250 járatot törölnek a péntekre tervezett több mint 2400 járatból. Az utasokat legkésőbb csütörtök délutánig értesítik, a jegy árát visszafizetik vagy kérésre módosítják a foglalást.

A Ryanair gépei a földön maradnak

Fotó: [forrás]

Hozzátették, hogy pilótáik Németországban "kiváló munkakörülményeket élveznek", éves fizetésük akár a 190 ezer eurót (61 millió forint) elérheti, bérüket és béren kívüli juttatásaikat pedig az idén 20 százalékkal emelték. A Ryanair pilótái így 30 százalékkal többet keresnek, mint a legnagyobb német diszkont légitársaság, a Eurowings pilótái - áll a közleményben.

A Ryanairnél legutóbb az előző héten volt több országra kiterjedő munkabeszüntetés. Az írországi pilóták, valamint a spanyol, a portugál, az olasz és a belga fedélzeti személyzet sztrájkja miatt több száz járatot töröltek.

A Ryanair az üzleti évének június végével záródott első negyedévében 319 millió euró (102 milliárd forint) adózott eredményt ért el. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de meghaladja a szakértők által várt 305 millió eurót.