Schiphol a hajléktalanokért

Forrás: turizmus.com

 2018. november 08. 16:24

Az amszterdami Schiphol repülőtér nemcsak hatalmas méreteiről híres, arról is, hogy önkéntes vallási és civil szervezetek bevonásával segíti mind az utazókat, mind az ott esetenként éjszakázó, tartózkodó hajléktalanokat.

Az európai öt legnagyobb repülőtér rangsorában évek óta előkelő helyen nyilvántartott amsterdami Schiphol repülőtér gyakorlatilag egy külön kis városként működik.

Otto Jasper, aki korábban a Leger des Heils (Üdvhadsereg) szociális munkásaként hosszabb ideig kutatta a holland főváros hajléktalanjait, legutóbb a schipholi repülőtéren nyert alkalmazást mint a szociális ügyekért felelős vezető, ugyanis a repülőtéri management elhatározta, hogy szervezett formában gondoskodik az időnként az érkező/induló csarnokokban és más nyilvános helyiségekben feltűnő hajléktalanokon.

A megyei szociális ellátó központtal közösen létrehoztak egy ellátó részleget a repülőtéren, mely az utcáról megközelíthető és napközi/éjszakai szállásul is szolgál. Itt az étkezés, pihenés, tisztálkodás, mosás, stb. elvégezhető és a betérőket, alkalmi munkákkal is ellátják. Fizetés ellenében dolgozhatnak a szelektív hulladékgyűjtésében, feldolgozásában és elszállításában, a cateringraktárakban, valamint végezhetnek takarítást és egyéb egyszerűbb feladatokat.

A reptérre betévedő hajléktalanok között sok az iskolázott és még nyelveket is beszélő ember, akiket állandó munkaerőként is tudnak alkalmazni

Fotó: pixabay

Feltűnő módon a reptérre betévedő hajléktalanok között sok az iskolázott és még nyelveket is beszélő ember, akiket – bizonyos feltételek mellett – állandó munkaerőként is tudnak alkalmazni pl. az áru- és postakezelőben, valamint a reptér belső szállítási, kézbesítési munkaköreiben.

A felügyeletet Jasper és munkatársai folyamatosan látják el és az alkalmi munkákban csak azok vehetnek részt, akik eleget tesznek a szigorú feltételeknek, úgymint időbeni megjelenés, gondozott külső, alkohol és drogmentes életvitel.

Az eredmények meglepően jók. A hajléktalanok közül többen, szinte hetenként nyernek állandó alkalmazást a repülőtéri munkahelyeken.

Kapcsolódó cikkek

Lovagok és pillangók

2018. november 04.

Kirándulás a nyomornegyedbe

2018. augusztus 16.