Segíthet az online békéltetés, ha panasza van a légitársaság ellen

Forrás: turizmus.com

 2017. április 18. 15:24

Az internetes vásárlás mellett légi személyszállítási szolgáltatás miatt veszik igénybe legtöbbször a fogyasztók az uniós békéltető honlapot.

Elkészült az Európai Unió statisztikája a határon átnyúló online fogyasztóvédelmi vitarendezésről. A hazai fogyasztók már közel hatszázszor kerestek meg belföldi és más uniós tagállamban lévő kereskedőket a Budapesti Békéltető Testület szükség szerinti segítségével, ha gondjuk volt valamilyen online megrendelt termékkel vagy szolgáltatással. Ezt a könnyen kezelhető uniós fogyasztóvédelmi honlapon (www.ec.europa.eu/odr) lehet megtenni. Sokszor az ügyek már amiatt is megoldódnak, hogy a vevő  használja a honlapot, és nem hagyja annyiban a korábbi elutasító választ.

Az unióban eddig leggyakrabban (11%) a ruházati cikkek és lábbelik miatt indultak meg az online vitarendezési eljárások, de rögtön ezután a légitársaságokkal (9%) szembeni panaszok következnek.

Az egyik ügyben egy külföldi utas 130 eurós összeget kapott vissza, mert bizonyítani tudta, hogy valóban fennállt az a rendkívüli eset, amelyre a honlapon benyújtott kérelmében hivatkozott.

Egy másik beadvány szerint a panaszosok járattörlés miatt étlen-szomjan hosszú órákat kényszerültek várakozni a reptéren, mivel a légifuvarozó nem bocsátott rendelkezésükre étkezést, frissítőt, ami egyébként kötelező. Ezért saját költségükre vásároltak ennivalót, üdítőt az amúgy drága büfében, és ezeknek az árát kérték vissza. A vállalkozás erre nem volt hajlandó, később viszont az online vitarendezési eljárásban megtérítette a fogyasztók kárát, mivel a fogyasztók becsatolták a számláikat.

Előfordult, hogy a légitársaságok által több száz forintos percdíjjal üzemeltetett telefonos ügyfélszolgálatok okoztak problémát, és ezért indítottak eljárást a fogyasztók. Így megtörtént, hogy a panaszos 7250 forintos, elektronikus vouchert igényelt és azt ki is fizette, de az arról szóló e-mailt már nem kapta meg, így pedig fel sem tudta használni. Mikor ezt jelezte a cégnél telefonon, hosszú perceken keresztül várakozott, így nagyobb telefonszámlát kapott, mint amennyibe a vitatott voucher került. Az eljárásnak köszönhetően a légitársaság jóváírta a telefon miatt kiszámlázott összeget – írja közleményében Budapesti Békéltető Testület.