Határozott, erős kormányzati támogatást kér a IATA

Forrás: MTI

 2020. március 18. 10:59

Támogatás híján a legtöbb légitársaság pár hónapon belül csődbe megy – hangzott el az IATA keddi videokonferenciáján.

Az IATA kivételes intézkedéseket kért a kormányoktól: repülőtéri, átrepülési díjak, adók csökkentését, hitelek és garanciák biztosítását és az uniós kártérítésről szóló 261-es irányelv enyhítését – mondta Alexandre de Juniac, a montreali székhelyű, 300 légitársaságot tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnök-vezérigazgatója.

Hangsúlyozta: nagyon kemény válsággal néz szembe a légiközlekedés, azonnali cselekedni kell, mert a gazdaságot és a gazdasági fellendülést nagyban támogatják a légitársaságok.

A légitársaságok 75 százalékának két hónapra elegendő likvid tartaléka van

Fotó: 123rf.com

A CAPA légiközlekedési tudásközpont szerint pár hónapon belül a légitársaságok jelentős része becsődőlhet. Ezzel kapcsolatban Brian Pierce, az IATA vezető közgazdásza azt mondta, az év elején a légitársaságoknak átlagosan két hónapra elegendő szabad készpénzállományuk volt, így valós az esélye annak, hogy májusra a legtöbb cég csődbe megy, ha nem kapnak segítséget.Ez nemcsak a légiközlekedési iparágban, de a gazdaság minden részében elbocsátási hullámhoz vezetne. Hozzátette: felméréseik szerint a légitársaságok 75 százalékának két hónapra elegendő likvid tartaléka van, és az nem sokat javít a helyzeten, hogy az elmúlt években jelentős mértékű nyereséget könyveltek el a cégek.

 

Az AOA a reptéri illeték felfüggesztését javasolja

A brit repülőtér-üzemeltetők szövetségének (Airport Operators Association, AOA) közleménye szerint heteken belül leállhatnak a brit repülőterek az új koronavírus okozta járvány terjedését kísérő forgalomcsökkenés miatt, ha a kormány nem nyújt áthidaló pénzügyi segítséget.

Az üzemeltetői szövetség szerint a repülőtéri illetéket is fel kell függeszteni hat hónapra, hogy a járvány enyhülése után gyorsan újjá lehessen éleszteni a légiforgalmat.Dominc Raab brit külügyminiszter éppen kedden jelentette be a londoni alsóházban, hogy a tárca módosított utazási útmutatója a következő harminc napra eltanácsolja a briteket a nem feltétlenül szükséges külföldi utazásoktól.