Selmecbánya, misztikum karnyújtásnyira

 2014. április 24. 16:45

A magyarok körében turisztikai szempontból eddig indokolatlanul háttérbe szorult Selmecbánya tárta fel rejtett kincseit az érdeklődők előtt április 24-én, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal szervezésében.

A tartalmas prezentációt megtisztelte jelenlétével Szlovákia magyarországi nagykövete, illetve Selmecbánya polgármesterasszonya is, akik személyes kötődésüket is elmesélték a Szlovákia egyik legszebb, ma körülbelül 10 ezer lakost számláló városához.

 

A Budapesttől alig több mint két óra alatt elérhető egykori bányászvárost férfikara is képviselte, akik hagyományos énekeket hoztak magukkal, ezzel is színesítve a bemutatkozót. Hasonlóan népszerű volt a selmecbányai házi készítésű almapálinka is, amelyre, csakúgy, mint a város történelmére, építészetére, a környék természeti szépségére, rendkívül büszkék a helyiek.

 

A város múltjába és jelenébe Igor Kuhn TDM menedzser adott hangulatos bepillantást, több érdekes anekdotát is elmesélt a bányászok életéből,  város meggazdagodásáról majd elszegényedéséről. Bemutatta azokat a változásokat is, amelyek az elmúlt években, bő évtizedben jellemzik a várost, és szólt arról az egyedi atmoszféráról is, amely minden Selmecbányára érkezőt rabul ejt.

 

A város és a környék turisztikai adottságai kiválóak, család, aktív, téli, kulturális turizmusnak egyaránt kedvez. A város 20 éve az UNESCO Világörökség része, mégis megőrizte intimitását. A számok is ezt mutatják, ám egyáltalán nem a tömegturizmus a cél náluk, szeretnék ezt az ékszerdoboz jelleget megőrizni. A városban 50 szálláshely található 1000 ággyal, ezek zömmel kis családi panziók. Évente 21 ezren keresik fel és 51 ezer éjszakát töltenek itt, a turisták kétharmada belföldi. Meglepő módon évente mindösszesen 1000 magyar keresi fel, akik 2000 éjszakát töltenek itt. Igaz, ezek a statisztikák nem tükrözik minden esetben a valóságot, illetve nem tartalmazzák az egynapos látogatókat.

 

Az viszont nagyon beszédes, hogy folyamatosan nagyon magas a vendégelégedettség, és a turistáknak mintegy 70 százaléka rendszeresen visszajár a városba!

Info: www.banskastiavnica.org