Séta Jane Austen és Crawley grófja nyomában

Forrás: turizmus.com

 2016. július 20. 12:17

Az angliai kastélyturizmust, úgy tűnik, egyelőre nem érinti a Brexit, azok a kastélyok és parkok a leginkább kedveltek, amelyek világhírű filmsorozatok és regények helyszínei voltak.

Az 1775-ben született Jane Austen regényei révén még ma is naponta font tízezreket hoz a szigetországi turizmusnak, nem beszélve természetesen a könyvkiadók hasznáról. Az 1704-ben épült Goodnestone Parkban maga az írónő is megfordult. Hosszas karbantartás és tatarozás után a kúria most már látogatható, sőt ki is bérelhető, nem kevés összegért.

 

Azért is ilyen kedvelt Goodnestone, mert Jane a feltételezések szerint itt is írta regényeinek néhány fejezetét, köztük a ma is rendkívül népszerű Büszkeség és balítéletet. A kertnek legalább annyi látogatója van, mint a háznak és a kis étteremnek, amelynek menülapja nem annyira tipikusan angol fogásokkal várja a vendégeket, mint inkább lazaccal, avokádóval és sonkával.

Az 1995-ös feldolgozásban készült filmsorozat helyszínei – köztük a Lyme Park és a Chatsworth ház – ugyancsak kedvelt látogatói célpontok.

De legalább ennyire sikk ellátogatni a Downton Abbey forgatási helyszíneire is, így például a hampshire-i Highclere-kastélyba. Tavaly több mint 70 ezren voltak kíváncsiak a helyre, ahol a Crawley család és szolgáinak életéről készült, több díjjal kitüntetett filmsorozatot forgatták. Látogatás előtt feltétlen ajánlott utánanézni a honlapon, hogy mikor látogathatják turisták a kastélyt.