Síeljünk itthon! – támogatják a hazai sípályák fejlesztését

Forrás: turizmus.com

 2020. január 20. 17:30

A magyar síterepek fejlesztésére 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány 2019 végén – hangzott el a hazai síelést népszerűsítő kampány eplényi bemutatásán.

Síeljünk itthon! címmel indít kampányt a hazai síterepek népszerűsítésére az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával.

A kampány kiemelt célja, hogy minél több ember értesüljön az itthoni sípályák nyújtotta lehetőségekről, fejlesztésekről. A síterepek szolgáltatási színvonalának fejlesztése érdekében 2019 végén 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány – mondta el Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eplényi Síarénában.

A támogatások öt magyar síterepet érintenek. Megújul a Nagy-Hideg-hegyi turistaház, a pécsi Síház, a Vasas Síház, a bánkúti síház. Eplényben új sífelvonó épült, Bánkúton új pályakarbantartó gépet szereztek be.

A magyarországi sípályák adottságai ugyan elmaradnak az Alpok hegyeitől, de ideális választás besíelésre, családoknak vagy tanulni vágyóknak, a városi nyüzsgésből egy-két napra kiszakadni vágyóknak – fejtette ki Révész Máriusz.

 

A hazai pálya előnye

A Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke, Fehér Gyula a hazai sípályák előnyei között kiemelte a könnyebb megközelíthetőséget, továbbá, hogy az alacsonyabb sebesség miatt biztonságosabbak. A füves talajnak köszönhetően és a Kárpát-medencében a téli hónapokban tapasztalható időjárási jelenség, a hidegpárna miatt könnyebben hóágyúzhatók, mint a külföldi pályák.

Ebele Bálint, Révész Máriusz és Fehér Gyula a Síeljünk itthon! kampány bemutató rendezvényén Eplényben

Fotó: AOFK

A klaszter szervezésében január 24-én éjszaka Eplényből két teherautónyi mesterséges havat szállítanak a Balaton partjára, Alsóörsre. Ebből másnap egy közel 100 méter hosszúságú sífutópályát alakítanak ki, ahol a gyermekek ingyenesen kipróbálhatják a sífutást, amihez mintegy 20 pár sífelszerelést biztosítanak a helyszínre látogató családoknak.

 

A világ legnagyobb vízicsúszdáját tervezik Eplényben

Ebele Bálint, az eplényi Intersport Síaréna Kft. ügyvezetője elmondta, az idei szezonban már több mint 136 ezer köbméter technikai havat gyártottak. A környékbeli iskolák diákjai testnevelés óra keretében tudnak megtanulni síelni náluk.

A tavalyi téli szezonban 50-60 ezer embert fogadtak, ami 140 százalékot meghaladó növekedés a megelőző szezonhoz képest.

Epényben már a 70-es években felfigyeltek arra, hogy ezen a területen több hó esik

Fotó: AOFK

Az eplényi sípálya idén már összesen egy kétüléses, egy négyüléses felvonóval, és két tanulólifttel várja a síelni vágyókat. A kétüléses felvonó nyáron libegőként funkcionál. Tavaly nyáron közel 36 ezer ember látogatott el Eplénybe, 48 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Terveik között szerepel egy olyan vízicsúszda építése, amivel az ideérkezők a hegytetőről a völgybe csúsznának le. Ez lenne a világ legnagyobb vízicsúszdája.