Sikeres első háromnegyed év az Amadeusnál

Forrás: turizmus.com

 2018. november 07. 16:25

Az Amadeus nyilvánosságra hozta az idei év első kilenc hónapjának pénzügyi eredményeit.

A társaság 886,6 millió eurós nyereséget ért el az említett időszak során, ami 5,1%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az árbevétel 4,6%-kal 3.683,8 millió euróra nőtt, míg az EBITDA 8,6%-kal emelkedett és elérte az 1588 millió eurót.

Akárcsak az év első felében, a harmadik negyedév során is negatívan érintette mind az árbevétel, mind az EBITDA alakulását az USD/euro árfolyamának változása, bár ez kisebb mértékű volt, mint az első két negyedév során. Ha az árfolyamváltozást nem vesszük figyelembe, akkor az árbevétel 7,7%-kal nőtt.

A főbb forgalmi adatok egyetlen ábrán

Fotó: Amadeus

Luis Maroto, az Amadeus elnök-vezérigazgatója az eredményeket így kommentálta: „Az alaptevékenységünk ereje és rugalmassága ismét hozzájárult az Amadeus jó pénzügyi eredményeihez. A disztribúció terén aláírtunk vagy megújítottunk szerződéseket 11 légitársasággal, köztük az Aerolineas Argentinas-szal, a Norwegiannal és a Porter Airlines-szal. Így az év első kilenc hónapjában 35 légitársasági szerződésünk volt.

Azt is bejelentették, hogy megújították és kiterjesztették az együttműködést a Carlson Wagonlit Travellel (CWT). A CWT így hozzáférést kap az Amadeus kiterjedt utazási tartalmaihoz az Amadeus Travel Platformon, továbbá a legmodernebb technológiai megoldásokhoz, beleértve az Amadeus Selling Platform Connectet.

A CWT – az American Express Global Business Travel, a BCD Travel és az American Airlines mellett - csatlakozott az Amadeus NDC-X programjához is augusztusban.

Az együttműködéshez csatlakozott mások mellett a Flight Centre és a Travix is. Ez a program összefogja az Amadeus összes NDC-tevékenységét – mint IT-szolgáltató és mint aggregátor – egy fedél alatt, így az összes releváns utazási tartalom, bármilyen forrásból (EDIFACT, NDC, korlátozott hozzáférésű API-k és más aggregált tartalom) elérhető bármilyen felhasználói interface-en vagy eszközön keresztül.

A légitársasági IT-üzletágban a beszállított utasok száma 13,8%-kal 1397,3 millióra nőtt az év első kilenc hónapja során. A társaság ezen időszak alatt növelte az ügyfélkörét is, és szeptember végén 206 légitársaság állt szerződésben valamelyik Amadeus Utaskiszolgáló Rendszerrel (Altéa vagy New Skies).

Ugyancsak jelentős előrelépést sikerült elérni az upselling terén: a Southwest Airlines megrendelte a teljes Amadeus Sky Suite by Optym programot. Az Amadeus kiterjesztette együttműködését a Finnairrel is: velük leszerződtek az Amadeus Network Revenue Management és a Passenger Recovery szolgáltatásokra.

A szállodaipar területén hamarosan elkészül a Guest Reservation System (GSR) nevű program, közösen az InterContinental Hotels Grouppal, a hotelek 95%-át már migrálták az új rendszerbe.

További információk a harmadik negyedévi pénzügyi eredményekről az itt elérhető  infografikán láthatók.