Sikerre vitte Wroclaw az Európa kulturális fővárosa címet

Forrás: MTI

 2016. december 12. 11:07

Minden várakozást felülmúlóan sikeresnek bizonyult a lengyelországi Wroclawnak, Európa egyik idei kulturális fővárosának programsorozata: a tervezett ezerből több mint kétezer rendezvény lett, és 5 millió turista kereste fel a várost.

Erről Krzysztof Maj, a wroclawi rendezvények általános igazgatója beszélt Budapesten egy héttel az események befejeződése előtt. Lengyel város először nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet, a 640 ezer lakosú Wroclaw életében a második világháború vége óta eltelt több mint 70 évben ez volt a legfontosabb esemény – tette hozzá.

Forrás: wroclaw2016.pl

Krzysztof Maj kiemelte, hogy a helybeliek annyira magukénak érezték a rendezvénysorozatot, hogy 3-4 hónap után a város különböző pontjain önállóan is programokat kezdeményeztek, a tervezett ezer programból így lett kétszer annyi. Wroclawot évente mintegy 2 millió turista keresi fel, számuk az idén 5 millióra duzzadt, miközben a szervezők 4 millióra számítottak. A szervezést tanácsokkal, tapasztalatokkal segítette a csehországi Pilzen, Európa előző évi kulturális fővárosa. Wroclaw és az onnan mintegy 300 kilométerre eső Berlin között ebben az időszakban különvonat közlekedik, a magyar turisták pedig egy rövid szakasz kivételével Budapesttől Wroclawig autópályán utazhatnak, a mintegy 430 kilométeres távolságot 6 óra alatt meg lehet tenni.

A hivatalos programok négy helyszínen zajlottak és négy nagy terület köré szerveződtek: Wroclaw, Alsó-Szilézia, Lengyelország, valamint Európa és a nagyvilág. Utóbbiban Magyarország is helyet kapott. A wroclawi kulturális fővárosi programokhoz más lengyel városokban és több európai helyszínen is számos rendezvény kapcsolódott: csak Budapesten három kiállítás volt látható ősszel a Ludwig Múzeumban és a Lengyel Intézetben.

Forrás: wroclaw2016.pl

A színi előadások, kiállítások, filmvetítések, zenei programok közül Krzysztof Maj kiemelte a tavaszi dzsesszfesztivált, amelyet Odera menti dzsessz címmel tartottak. Ennek olyan sikere volt, hogy az UNESCO felkérte a rendezőket, jövőre ismételjék meg a fesztivált. Hasonló sikernek örvendett David Gilmour, a Pink Floyd legendás gitárosának júniusi, a wroclawi filharmóniával közös koncertje. Vendégük volt mások között Ennio Morricone is. Egy másik nagy sikerű, az Európai irodalom éjszakája című program keretében ismert lengyel színészek közreműködésével felolvasásokat tartottak a város különböző pontjain, amelyeket több mint 10 ezer érdeklődő hallgatott. Az utolsó hét mintegy 100 eseménye közül kiemelkedik az Európai Filmdíjak szombat esti átadásának gálája.

A programsorozatra a lengyel költségvetés 1000 millió zloty (7,1 milliárd forint) támogatást biztosított, míg az Európai Bizottság másfél millió euróval támogatta azt.

Európa másik idei kulturális fővárosa a spanyolországi San Sebastián, jövőre a ciprusi Páfosz és a dán Arhus viseli a címet.