Sikerült meghosszabbítani a főszezont?

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 29. 09:51

Negyven százalékkal többen utaznak el idén kora ősszel, mint tavaly ilyenkor. Az utazók többsége szerint az őszi utazás legnagyobb előnye az alacsonyabb ár – derül ki egy friss felmérésből.

A főszezon ma már inkább szeptember közepéig tart, utána 16-19 százalékkal olcsóbbak a szállások, főleg hétköznap – a Szallas.hu felmérése szerint.

A kora ősz mellette szól a kisebb tumultus, az enyhébb időjárás és nem utolsósorban az év végi feszültség előtti feltöltődés.

A felmérésben részt vevők 43 százaléka kora ősszel is beiktat egy üdülést

Fotó: Pixabay

A sárguló levelek időszakában a Balaton, Eger, Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Gyula a legvonzóbb úti célok a szállásfoglaló portálon.

A programlehetőségek közül a legnépszerűbb a fürdő- és wellness-szolgáltatás, a vár- és kastélylátogatások, valamint az erdei kirándulás, kilátók felfedezése, és nagy az érdeklődés a gasztronómiai élmények iránt is.

 

Problémás szabadságok

A felmérésből az is kiderül, hogy csak minden ötödik munkavállaló tud könnyedén szabadságot kivenni. Ha sikerült pihenőre menni, az sem garantálja a teljes elszakadást: a megkérdezettek 60 százaléka dolgozott már távolléte alatt.

A munkavállalók háromnegyedét hívta már a főnöke telefonon szabadsága idején, holott kétharmaduknak nem kell elérhetőnek lenni ilyenkor. Az alkalmazottak közel 40 százaléka rendszeresen nézi céges levelezését üdülés alatt is.

A többség szerint 3-4 nap szükséges a kikapcsolódáshoz, a dolgozók alig több mint fele mégis csak 1-2 szabadnapot hajlandó kivenni egyszerre.

A megkérdezettek egybehangzóan állítják, rendszeresíteni kellene a rövid szabadságokat, ugyanakkor gyakorlatban a munkavállalók 60 százaléka évente csupán egy-két alkalommal iktat be ilyet, és egyharmad azoknak az aránya, akik ezt legalább évszakonként megteszik.

Kapcsolódó cikkek