Silk Way Rally 2016: kaland, kihívás, turizmus

 2016. március 24. 14:57

Területileg és gazdasági potenciálban is három hatalmas országot érint a július 8-án rajtoló tereprally: Oroszországot, Kazahsztánt és Kínát. A moszkvai Vörös térről indulnak a csapatok – köztük öt magyar egység – a cél, hogy július 24-én Pekingbe érkezzenek.

A Sofitelben március 24-én tartott sajtótájékoztatón világhírű francia sportolók és televíziós szakkommentátorok – Luc Alphand és Frederic Lequien – vettek részt, akik a verseny szakvezetői.

A rallyt személyesen üdvözölte Ruszinkó Ádám helyettes turisztikai államtitkár. Kiemelte, hogy mindhárom ország stratégiai partnerünk a turizmusban. Kína kapcsán utalt rá, hogy a közelmúltban tartott Utazás kiállításon a hatalmas ázsiai ország volt a díszvendég, és itt nyitották meg regionális turisztikai képviseletüket. Kína a világ legnagyobb turisztikai küldő piaca, már most is, és különösen az lehet a jövőben, Oroszország pedig hagyományosan jelentős turisztikai partner Magyarország számára.

Kazahsztán nemcsak a 2017-ben Asztanában tartandó világkiállítás miatt lehet fontos: a magyar–kazah gazdasági kapcsolatok az utóbbi időben erőteljesen fejlődnek. Nemcsak a beutazó turizmus fejlődése várható, hanem a magyarok is mindinkább felfedezhetik ezeket az országokat – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A kihívásokkal, kalandokkal kecsegtető túra ráirányítja a figyelmet e három országra, és mindazokra, akik rajthoz állnak ebben az embert próbáló megmérettetésben.

A hatodik Silk Way Rally szervezői új  grafikai dizájnnal és logóval rukkoltak elő: a fehér tigrissel, amely az erő jelképe. A ritka és hatalmas állat mind Oroszországban, mind Kínában megtalálható.

A növekvő kínai részvétel jele, hogy a Kínai Nemzeti Olajtársaság, amely több mint egymillió alkalmazottjával a kínai ipar egyik zászlóshajója, szintén elkötelezett a verseny iránt.

Október végén négy jármű kelt útra Moszkvából, hogy 15 nap alatt kijelöljék a pályákat. Pillanatnyilag nincs más olyan verseny a bolygón, amelyen ennyiféle terepviszonnyal és körülménnyel találnák szembe magukat a versenyzők. Kazahsztánban a rallysokat újabb kihívások várják, miközben megpróbálják megközelíteni a kínai határt.

A rallyin profik és amatőrök is indulhatnak. A versenyszabályok szigorúak, a nevezési határidő június elsején zárul.

A rallynak óriási médiavisszhangja lehet, amely a versenyzők, illetve az őket támogató nagy tekintélyű szponzorok – világcégek, multibirodalmak – számára fontos. 2009-es életre hívása óta a Silk Way Rally folyamatosan élvezte az érintett országok háttértámogatását. Ez tette lehetővé, hogy a viadal első osztályú sporteseménnyé váljon, amelyre az egész világ odafigyel.

A rally élvezi a nagy motorsport-szövetségek és a Nemzetközi Automobil Szövetség támogatását is. Oroszországban a sportminisztérium felügyeli a Silk Way projektet, és szorosan együttműködik a szervezés során a kínai külügyminisztériummal, valamint a kazah sportminisztériummal.