Singapore Airlines: Az erős nyári szezon rekord nyereséget eredményezett

Forrás: turizmus.com

 2023. november 09. 13:23

A légi utazások iránti erőteljes kereslet és Kína, Hong Kong, Japán, illetve Tajvan újranyitása rekord féléves működési és nettó nyereséget eredményezett a Singapore Airlines csoportnak a 2023-24-es pénzügyi év első felében.

A SIA és a Scoot összesen 17,4 millió utast szállított ebben az időszakban, ami 52,3% növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az utasforgalom 38%-kal nőtt az előző évhez képest, ezzel meghaladta a 29%-os kapacitásbővülést. Az utaskihasználtsági mutató 5,8 százalékponttal, 88,8%-ra javult.

A légi fuvarozás iránt kereslet továbbra is enyhe maradt a korábban felhalmozott raktárkészletek és a geopolitikai illetve makrogazdasági körülmények eredményeként.

A csoport bevétele 745 millió dollárral, 8,9%-kal nőtt, így az utasforgalomból származó bevételek emelkedése ellensúlyozta az áruszállításból származó csökkenést. A nettó nyereség 514 millió dollárral, 55,4%-kal haladta meg az előző évet.

Kína, Hong Kong, Japán, illetve Tajvan újranyitása is pozitív hatással volt a bevételekre

Fotó: Singapore Airlines

A pénzügyi évi második negyedévben három új repülőgép csatlakozott a flottához, 1 db Airbus A350-900 és 2 db Boeing 787-10s. A gépek átlag életkora 7 év 1 hónap, ezzel a SIA csoport az egyik legfiatalabb flottával rendelkezik és 119 célállomást szolgál ki a világ 36 országában. A téli menetrendben már újra 23 járat üzemel kínai célállomásokra, ez már közelít a Covid világjárvány előtti 25 járatszámhoz.A SIA csoport, a Szingapúri Polgári Repülési Hatóság (CAAS) és a Temasek tulajdonában lévő GenZero befektetési platform befejezte 20 hónapig tartó, fenntartható üzemanyag felhasználására (SAF) irányuló kísérleti projektjét. Megerősítették Szingapúr és a Changi repülőtér operatív képességét SAF használatára - közölte a csoport egy sajtóközleményben.