Elérték a Sió csatornát az új balatoni kompok és katamaránok

Forrás: turizmus.com

 2023. június 23. 15:35

Nemcsak a balatoni turizmust, hanem a helyi vízi tömegközlekedést is szolgálja majd a Balatonra érkező két új komp és két új katamarán. A hajók az eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó-kapacitással rendelkeznek, és építésük során a nagyszámú kerékpárszállításra is hangsúlyt fektettek.

A négy új hajó mind mennyiségüket, mind az általuk képviselt modern technológiát tekintve hatalmas mérföldkövet jelent a balatoni hajózásban. A Bahart tájékoztatása szerint 40 éve, a rendszerváltás óta nem történt ilyen léptékű műszaki fejlesztés, hiszen a cég 1978–81 között szerezte be a jelenleg is használt 3 katamaránját és a kompok átlagos életkora is 50-60 év közé tehető.

A modern technológiával felszerelt négy új hajó mind a turizmusban, mind a helyi közlekedésben fontos szerepet kap: a turisták számára minőségibb vendégélményt, a helyi lakosoknak pedig sűrűbb átkelést biztosítanak majd a révek között.

 

Nagyobb szállító kapacitás, több férőhely a bringásoknak

A 45 méter hosszú és 11 méter széles új kompok mintegy 24 gépjárművet, 30 kerékpárt, és 120 utast képesek egyszerre szállítani. Az eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó-képességgel rendelkező hajók így hozzájárulnak ahhoz is, hogy csökkenjen a Balaton körül a gépjárműforgalom és a károsanyag-kibocsátás – hangsúlyozza a Bahart. A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok 350 utast vihetnek egy időben a partok között. Emellett további 35 kerékpár szállítására is alkalmasak, ami lényegesen meghaladja a jelenlegi hajók kapacitását. A Bahart kiemeli, megrendelésükkor ez fontos szempont volt, hiszen évről évre nő a biciklis átkelések száma. A katamaránok a kiemelt útvonalakon közlekednek majd, ahol így sűrűbb menetrend alakítható ki a 2024-es hajózási szezontól kezdődően.

Átzsilipelés a Sió csatornára

Fotó: Bahart

Merre halad a hajókonvoj?

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Szántód és Tihany nevet kapó két kompot, valamint a Balaton és Tomaj néven forgalomba álló két katamaránt szállító konvoj szerdán indult el a Dunán a komáromi hajógyárból, Komárom és a Sió torkolata között 272 km-t tett meg, csütörtök nap végén érkezett meg a keselyűsi zsiliphez, majd a mai nap folyamán jelenleg is zajlik átzsilipelésük a Sió csatornára.

A további 121 km-es útvonalra a kezdeti 7 hajóból álló flotta kibővült, a Balatonról és a Dunáról további munkahajók érkeztek a szállítás segítése érdekében. A szállításban közreműködő közel 20 hajó koordinációja, rendkívül komoly logisztikai feladatot jelent a szakemberek számára – emelte ki a Bahart.

Úton a Balaton felé

Fotó: Bahart

A flottához időközben csatlakoznak a Sió csatornán történő szállításban közreműködő dunai hajók. A konvoj megbontása után a hajók átzsilipelnek a Sió csatornára és onnan folytatják 121 km-es útjukat a Balaton felé. A csatornán az új hajók már egyesével, vontató és tolóhajók segítségével fognak tovább haladni, mely összességében közel 20 hajóból álló flottát jelent.

Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, a forgalomba állás előtt, még több hónapos szerelési munkák várhatók a Balatonra érkezésük után.