Siófok szigorít parkolási rendjén – a „zöld autósok” is fizetnek

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. március 04. 11:08

Szigorított parkolási rendjén Siófok önkormányzata. Március 1-jétől a környezetkímélő járművek sem használhatják ingyenesen a városi parkolókat, továbbá május 15. és szeptember 15. között a szezonális parkolók éjszaka is díjkötelesek.

Kétszer is meg kell gondolnia magát a jövőben annak, aki a szezonban üdülőövezeti szállodát választ néhány napos pihenésként. És nem kevésbé jelent majd gondot az utazási irodáknak, hogy a szálloda közeli parkolóban várakozó turistabusz után óránként 1200 forintot kell fizetni.„Fontos változás, hogy 2022. március 1-től zöld rendszámmal rendelkező, vagy a jogszabályi előírás alapján arra jogosult környezetkímélő járművek nem használhatják díjmentesen Siófok város fizetőparkolóit” – áll az üdülőhely közgyűlésének múlt év novemberében hozott rendeletében. Ezzel kapcsolatban a villanyautosok.hu azt írja: az elektromos autók arányának növekedésével várható volt, hogy a kezdeti időszak kedvezményei folyamatosan megszűnnek.

Március 1-jétől szigorított parkolási rendjén Siófok önkormányzata

Fotó: facebook.com/siofokguide

Május 15. és szeptember 15. között Siófok I. díjövezetében (belváros, tóparti szállodasor) a személygépkocsi parkolásért óránként 480, a II. övezetben 360 forintot kell fizetni, szeptember 16. és május 15. között ez a szolgáltatás óránként 360, illetve 200 forintba kerül.Az autóbusz szezonon kívül óránként 600, szezonban 1200 forintért parkolhat mindkét díjövezetben.„Ezt a költséget feltehetően az utazási irodának kell állnia, amely azt majd továbbhárítja az utasokra” – vélekedett Hegyi Károly, a siófoki Beach Hotel tulajdonosa, ügyvezetője. Ő is és más szállodavezetők is úgy látják: a parkolási rend változtatását elsősorban a város már-már elviselhetetlen gépjárműforgalmának mérséklése indokolja.

Megkérdeztük Siófok polgármesterét is, hogy miért módosította a képviselő-testület a parkolási rendet, és mire fordítja majd az önkormányzat az abból befolyó többletbevételt?„Azért döntöttünk a szezon időszakra vonatkozó 0-24 órás tarifa bevezetéséről, mert csökkenteni szeretnénk parkolóink zsúfoltságát. Ennek ellentételezésére két helyen, a vásárcsarnokkal szemben és a Horgony utca sarkán olyan ingyenes parkolót biztosítunk, amely egész évben a lakosság és a turisták rendelkezésére áll. A parkolásból származó többletbevételt városfejlesztési, ezen belül turisztikai célokra szeretnénk fordítani, így többek közt a Rózsakert és a strandterületek fejlesztésére, újabb zöldterületek kialakítására” – válaszolta Lengyel Róbert.

De Siófokon kívül más balatoni település is parkolási díjjal szeretné csökkenteni nyári gépjárműforgalmát, ezzel együtt növelni a turisztikai szolgáltatásokra fordítandó költségvetési bevételét. Például a Siófoknál csaknem ötször kisebb területű, de nagy turistaforgalmú Tihany is. A félszigeti község Visszhang-dombján március 1. és november 30. között óránként 500 forintot fizetnek az autósok, de a településnek vannak olyan részei, ahol 200 forint a parkolási díj.

Értesülésünk szerint Keszthelyen és Balatonfüreden idén nem változnak a parkolási tarifák, s a déli part három főbb településén, a nagy turistaforgalmú Lellén, Szemesen és Szárszón továbbra is ingyenes a parkolás.