Siófoki csevap a ljubljanai turisztikai vásáron

Szerző: Répászky Márk

Forrás: turizmus.com

 2019. január 31. 16:34

Munkatársunk jelenti Az Alpok - Adria nemzetközi zöld- és aktív turisztikai, kemping és karaván kiállításról Ljubljanából.

Idén immár 30. alkalommal rendezik meg január 30-a és február 2-a között a szlovén fővárosban az Alpok - Adria idegenforgalmi kiállítást. Az utazási vásárral egyidejűleg kerül sor  az “Ízek vására” (Fair of Tastes - GASTexpo) című gasztronómiai szakmai kiállításra is.

A rendezvényeknek a Ljubljanai Kiállítási és Kongresszusi Központ ad helyet. Az Alpok - Adria vásáron bemutatkoznak Szlovénia és Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Olaszország, Ausztria főbb desztinációi. A vásáron idén Portugália is képviseltette magát.

Mint minden évben, idén is átadták a kiváló minőség díját, a Szent Jakab díjat. A 2019-es Szent Jakab díj témája a vadászat és halászat új fenntartható formái, valamint a vadvilág megfigyelése a természetes környezetben. A nyertes pedig a "Felejthetetlen nap a Fonda Halas Kertben" című projekt, melyet a portorozsi Fonda.si Ltd. készített.

Szlovéniában komolyan gondolják a zöld turizmust

Fotó: Turizmus.com / Répászky Márk

A kiállítók mellett színes programokkal várják az utazókat, a sportolókat, a túrázókat, a síelőket, az alpinistákat, a bicikliseket, az adrenalin sportok kedvelőit és másokat. Idén újdonság, hogy a kempingezés és a karavánozás szerelmesei is külön pavilonoknál tájékozódhatnak, vásárolhatnak.

A Szlovén Turisztikai Szervezet egy 5 állomásos játékra hívja a látogatókat, melynek keretében a szlovéniai EDEN desztinációkkal (Koper, Brda, Idrija, Laško, Solčavsko) kapcsolatos kérdésekre válaszolva lehet ajándékot nyerni a végén.

Magyar vonatkozások

A vásárra megérkezve rögtön egy Balaton Grill, vajdasági ételek feliratú ételstand fogadott. Az üzemeltetőktől megtudtam, hogy Siófokról érkeztek, és tipikus vajdasági és szerbiai ételeket készítenek (csevap, pljeskavica…).

Szlovén busók a siófoki csevapos stand előtt

Fotó: Turizmus.com / Répászky Márk

Lendva város standjánál a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet szektorának vezetőjével, Bukovec Martinával beszélgettem magyarul a turisztikai fejlesztésekről, a lendvai nyári és őszi fesztiválokról és a borászatról. Budapestre is jönnek majd, a 2019-es Utazás Kiállításra.

Találkoztam két Interreg együttműködés keretében megvalósuló magyar-szlovén programmal is. Először a nagykanizsai projektmenedzserrel, Litter Nándorral beszélgettem a területfejlesztésről és TELE-KA-LAND meseparkról. A mesepark 4 helyszínen hívja kalandra mesés környezetben és természetben a fiatalokat és szüleiket, a magyar oldalon Magyarszerdahelyen és Nagyrécsén, a határ szlovén oldalán pedig Moravske Toplicén és Dobronakon. Ugyanennél a pavilonnál Horvat Elizabeta, a Dobronak Község Környezeti és Idegenforgalmi Intézetének igazgatónője mesélt a jól működő határmenti együttműködésről.

Egy új, lovasturizmus témájú Interreg projektről Poljakovic Gabriellával beszélgettem. Céljuk, hogy vonzó turisztikai célpontokat hoznak létre, magas színvonalú és felismerhető kínálattal a HBT területén.

Konkrét magyarországi utazási kínálattal csak egy standnál találkoztam, Ez zalakaros üdülés volt, amit egy szlovén, Rozman Bus nevű utazási iroda hirdet.

Míg az Alpok- Adria nemcsak a szakmának szól, a Primorska Sejem által rendezett “Ízek vására” főleg a hivatásos, üzleti látogatók számára kínál számos lehetőséget az újdonságok bemutatásával. A régióban ez a vezető szakmai vásár a HORECA területen (gasztronómia, olívaolaj, italok, bor, kávé, fagylalt, cukrászat, pékség, catering, vendéglátás- eszközök, felszerelések, poharak, étkészletek). Több mint 300 szlovén és külföldi kiállító, több mint 20 országból mutatta be a legújabb trendjeiket és a technológiai vívmányaikat.

Kapcsolódó cikkek