Sok szülő fárasztónak érzi a nyaralást

Forrás: turizmus.com

 2016. június 18. 11:24

Az iskolai vakáció kezdete előtt egy turisztikai akciócsoport kérdezte a fővárosi szülőket arról, szívesen mennek-e a Balatonra nyaralni. A többség igent mondana a meghívásra, de fárasztónak érezné a családi vakációt.

Az erről szóló közleményben az áll, sokak szerint rossz időben nehezen találnának olyan programot, amelyek a családok közös szórakozását szolgálná.

2016. Június 1-15. között, Budapest  23 játszótéren zajlott az a felmérés, amelyben  230 kisgyermekes szülőt kérdeztek meg arról,   milyen szempontok alapján választana magának úti célt, ha a Balaton partjára kapna meghívást és azt bármelyik településen eltölthetné. A családok többsége szívesen jönne a Balatonra. Ugyanakkor fárasztónak érezné a nyaralást.

Az egy év alatti gyermekkel rendelkező szülők 75 százaléka még nem fogadná el a meghívást, nehéznek és fárasztónak érezni a gyereknek az utazást. Ugyanakkor a több, vagy idősebb gyermekeket is nevelő családok 87 százaléka szívesen jönne a tó partjára. A játszótereken megkérdezettek teljesen egyetértettek abban, hogy csak olyan településre látogatnának, ahol a van a gyermekek számára kijelölt külön partszakasz, strandnegyed. 65 százalékuk a déli part sekélyebb vizű oldalát választaná, ha most indulna a Balatonra.

 

A kisgyermekkel utazó családok, szálláshelyek típusát tekintve inkább a hoteleket részesítenék előnyben. A családok 64 százaléka itt foglalna szállást. Ezekben a legfontosabb számukra az lenne, hogy a szálloda rendelkezzék bababarát felszereltséggel. Ugyanakkor 35 százalékuk szívesen lecserélni a hotelt apartmanra, vagy foglalna szállást szobakiadóknál, ha biztos lehetne abban, hogy ott is gyerekbarát módon fogadják a vendéget.

A szülők számára az is fontos lenne, hogy a gyermekek számára találjanak olyan kulturális programokat is, amelyek rossz, esős időben, alternatív szórakozási lehetőséget biztosíthat a családi együttlét ideje alatt.  A megkérdezettek 63 százaléka úgy véli, hogy az ilyen programok felkutatása  az egyik legnehezebb feladat a nyaralás alatt.

A felmérést végző csoport arra is rákérdezett, hogy a gyerekkel való közös vakációt fárasztónak vagy igazi pihenésnek érzik e a szülők. Az esetek 33 százalékában mondták azt, hogy megterhelő tud lenni a gyerekekkel való nyaralás.

A felmérést a Füred kapitány és barátai elnevezésű turisztikai akciócsoport végezte. A nem reprezentatív célcsoport-kutatásban 230 gyakorló, 10 évnél fiatalabb kisgyermeket nevelő anyukát és apukát kérdeztek meg a játszótereken. Az adatok felvételére 2016. június 1-15. között került sor.

Forrás: visit-hungary.com

Kísérleti jelleggel, a főváros romkocsmáinak külföldi turistáit is megkérdezték arról, hogy ők ismerik e a Balatont és szívesen eljönnének e oda néhány napra. A megkérdezettek 89 százaléka sosem hallott erről a desztinációról.  Azok, akik felvilágosítást kaptak arról, milyen turisztikai vonzerővel bír ez a régió, azok 56 százaléka mondta, hogy ha ideje engedné, szívesen jönne a Balatonra is.  Feltéve, ha megfelelő ár-érték arányú ajánlatot kapna a turisztikai szolgáltatóktól. Őket a családi programok helyett, a borrégiókban rejlő lehetőségek érdekelnék a leginkább. A megkérdezettek 65 százaléka a drágább hotelek helyett, az olcsóbb kempingeket, szobakiadással foglalkozó helyi vállalkozókat keresné fel, ha szállás foglalásról lenne szó. – tette hozzá Éskovács Péter, a projekt egyik ötletgazdája.