Sokat javultak az Airbus eredményei

Forrás: MTI

 2018. október 31. 16:54

Jelentősen javította pénzügyi helyzetét az Airbus repülőgépgyártó: idén 127 százalékkal növelte üzemi eredményét az egy évvel korábbihoz képest.

A január-szeptemberi időszakban 6 százalékkal 40,4 milliárd euróra növekedett az Airbus árbevétele, az üzemi eredmény 127 százalékkal 2,7 milliárd euróra javult, az adózott eredmény pedig 1,4 milliárd eurót tett ki, 4 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ez a javulás leginkább a kereskedelmi repülőgépeket gyártó részleg teljesítményének köszönhető, mivel a bevételeit 11 százalékkal 30 milliárd euróra emelte, üzemi eredménye pedig 187 százalékkal 2,2 milliárd euróra ugrott.
Az Airbus a január-szeptemberi időszakban 256 gép gyártására kötött szerződést, ez 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a gyártásban tapasztalható problémák miatt a rendelésállomány 10 százalékkal, 3783 gépre növekedett.

Főleg a kereskedelmi repülőgépeket gyártó részleg teljesített jól

Fotó: pixabay.com

Az Airbust elsősorban a hajtóműveket és egyéb berendezéseket gyártó vállalatok szállítási késedelme hátráltatja a gépek legyártásában és átadásában. Eddig 503 gépet adtak át üzemeltetésre, míg tavaly ugyanebben az időszakban 454 gép gördült ki a gyártócsarnokokból.

A társaság pozitív pénzügyi eredményét elsősorban a szélestörzsű A350-es típus felfutó gyártásának köszönheti. Erre az évre az Airbus 800 gép átadásával számol.