Sokba kerül a biztosítónak az etióp Boeing katasztrófája

Forrás: turizmus.com

 2019. március 20. 18:33

Akár 100-120 millió dollárral is csökkentheti a Munich Re nyereségét a Boeing 737 MAX 8 típusú gépének újabb katasztrófája.

Torsten Jeworrek, a világ legnagyobb viszontbiztosítójának igazgatótanácsi tagja elmondta, hogy az összeg három kötelezettségből tevődik össze: az elhunyt utasok örököseinek járó kifizetésekből, az Ethiopian Air-nek a megsemmisült gép után járó kártérítésből, sőt a Boeing is kap pénzt, a típusra szinte az egész világon elrendelt felszállási tilalom következtében felmerülő költségek fedezetére.

A Boeing katasztrófája azonban nem zavarja a biztosító idei kilátásait, a társaság azzal számol, hogy a nettó nyereség 200 millió euróval, mintegy 2,5 milliárd euróra emelkedik.

Több kötelezettsége is van a biztosítónak

Fotó: turizmus.com

Az indonéz Lion Air ugyanilyen típusú gépének tavaly októberben bekövetkezett katasztrófája 100 millió euró alatti összegbe került a biztosítónak, és ezt már a tavalyi mérlegben elszámolták.

Az indonéz Boeing 737 MAX 8 típusú gépén a pilóták az utolsó percekben hiába keresték a gép kézikönyvében a megoldást az ellen, hogy a járművet az új automatika folyamatosan előre dönti, kifutottak az időből, és nem tudták megakadályozni a gép tengernek csapódását - közölte a Reuters hírügynökséggel három meg nem nevezett ember, aki ismeri a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket rögzítő felvételt.

A 189 ember halálával járó katasztrófa okának kivizsgálása ismét a figyelem középpontjába került, mert az etióp légitársaság egyik Boeing 737 MAX 8 típusú gépének márciusi 10-i lezuhanása miatt a légügyi hatóságok szerte a világon megtiltották az ilyen típusok repülését.

Kapcsolódó cikkek

Corsair: kiszáll a TUI

2019. március 18.