Sokba kerül a taximonopólium

Forrás: mmonline.hu

 2016. június 20. 14:49

A spanyol versenyhivatal friss gazdasági elemzése szerint éves szinten 324,3 millió euró veszteséget okoz a spanyol fogyasztóknak a személyszállítási versenyt korlátozó szabályozás, azaz a taximonopólium.

A spanyol versenyhivatal (CNMC) a napokban tett közzé egy gazdasági elemzést, amely vizsgálja a versenyt korlátozó rendeleteket, valamint számszerűsíti azt a veszteséget, amit a taximonopólium éves szinten okoz a spanyol fogyasztóknak. A hír a sok országban támadott, máshol egyenesen betiltott Uber tevékenységének fényében válik különösen érdekessé.

Az elemzés szerint a személygépkocsis személyszállítás túlszabályozott, és ezáltal a taxit mint kategóriát monopol helyzetbe hozza. A spanyol versenyhivatal szerint a mesterségesen fenntartott túlszabályozás hátrányos a közösség egészére nézve is és nem igazolható, hogy hozzájárulna a hatékony gazdasági működéshez. A hivatal külön kitér az aránytalanul bürokratikus és költséges piacra lépési korlátok lebontására és a szabad árversenyre, melyek szerinte a közösség érdekeit szolgálnák – írja az mmonline.hu.

Az adóbevallások és más szakmai anyagok alapján elvégzett számítások során a CNMC több izgalmas megállapítást tett. Így például ha nem lennének a piacra lépést ellehetetlenítő korlátozások és fix árak, akkor a taxis díjak országos szinten kb. 13 százalékkal alacsonyabbak lennének. Ez az árcsökkentés a taxis engedélyek számának 9,3 százalékos növekedését is jelenthetné.

A taxis szolgáltatások monopol szabályozása 2013-ban 324,3 millió eurós veszteséget okozott a fogyasztóknak, a hivatal becslése alapján.