Sokba kerülhet az extrém sport biztosítás nélkül

Forrás: MTI

 2015. augusztus 17. 16:01

Az extrém vagy veszélyes sportokra szóló utasbiztosítások drágábbak ugyan hagyományos társaiknál, a felár mértéke azonban jóval elmarad a baj esetén felmerülő költségektől, ezért az űzőiknek érdemes kiegészítő utasbiztosítást kötniük.

Külföldi utazásnál az utasbiztosítás az átlagos turistáknak kellő biztonságot nyújt, ám az extrém vagy veszélyes sportot űzőknek, például a sziklamászóknak, vadvízi evezőknek, vadászoknak a szimpla utasbiztosítás nem elég, egy esetleges balesetből adódó költségek ugyanis a többszörösére is rúghatnak egy átlagos utasbalesethez képest, például, ha helikopterrel kell menteni egy bajba jutott sziklamászót – hívja fel a figyelmet a K&H Biztosító.

Ennek megfelelően a biztosítási díjak is magasabbak: míg egy átlagos utasbiztosítás díja 3548 forint volt, addig a veszélyes sportra kötött utasbiztosításoknál 42 százalékkal magasabb, 5041 forint volt az átlagos díj – ismerteti a K&H Biztosító közleményében.

A K&H biztosítójánál idén a több mint 114 ezer biztosított 2 százaléka (közel 2400 biztosított) igényelt veszélyes sportokra fedezetet nyújtó biztosítást, a legtöbben januárban, februárban, valamint júniusban és júliusban.

A biztosító szerint egyre tudatosabbak, egyben óvatosabbak a magyar turisták. Náluk 2014-ben 13,2 százalékkal, 499 millió forintra emelkedtek az utasbiztosításból származó bevételek, míg 2015 első negyedévében 128 millió forintot tettek ki. A kárkifizetések összege 54 millió forint volt 2014-ben, és 4,5 millió forint 2015 első negyedévében.

A növekedés a teljes piacon is látható. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2015 első negyedévében az utasbiztosítások értékesítéséből 2,44 milliárd forint bevétele volt a társaságoknak, ami 8,3 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakéhoz képest.