Sorban állás helyett önkiszolgáló pultokon is feladhatjuk bőröndjeinket a repülőtéren

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. június 09. 17:51

Egyre több légitársaság utasai számára válik elérhetővé az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A felhasználóbarát rendszernek köszönhetően elkerülhető az utasfelvételi sorokban való várakozás, egyszerűbbé és gyorsabbá válik a poggyászfeladás.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2019 óta van lehetőség a csomagok automatizált feladására, ekkor kezdődött meg a 2A és a 2B terminálon az önkiszolgáló poggyászfeladó pultok próbaüzeme.

A szolgáltatáshoz elsőként, a budapesti repülőtér egyik legnagyobb forgalmát bonyolító légitársaságként a Wizz Air csatlakozott, egyelőre nem a teljes hálózatán, hanem napi meghatározott számú járattal. A világ számos pontján már jól ismert és sikerrel alkalmazott csomagfeladási módot az Air France/KLM, az Aegean és a Norwegian utasai szintén igénybe vehetik. Jó hír, hogy a jövőben az önkiszolgáló poggyászfeladás lehetőségét kínáló járatok köre tovább bővül, a rendszerhez újabb légitársaságok csatlakozhatnak, egyre több induló járat utasainak biztosítva az önállóságot a csomagok kezelésében.

A utasok a „Tagomat” nevű készüléken maguk nyomtatják ki a poggyászcímkéjüket, a csomagazonosító vonalkódot

Fotó: Budapest Airport

A szolgáltatás használata rendkívül egyszerű és felhasználóbarát, bárki könnyedén igénybe veheti. A beszállókártyán feltüntetett vonalkód beszkennelése és a biztonsági kérdések megválaszolása után az utasok a „Tagomat” nevű készüléken maguk nyomtatják ki a poggyászcímkéjüket, a csomagazonosító vonalkódot – a már ismert módon – a feladni kívánt bőröndre kell ragasztani. (A művelethez a nyomtatott és az elektronikus beszállókártya egyaránt alkalmas.) A következő lépésben a kijelölt poggyászfeladó pult szalagjára kell helyezni a csomagot, és beolvasni a csomagcímkét az úgynevezett „Bagomat” segítségével. A beszállókártya beszkennelése után az utas teendői véget is értek, a szalag elindul, a poggyászfeladás befejeződött. Akkor sincs gond, ha elsőre nem megy minden zökkenőmentesen, probléma esetén a helyszínen információs munkatársak állnak az utasok rendelkezésére.

A bőröndök gyors és érintésmentes feladását lehetővé tevő önkiszolgáló eszközök a repülőtér 2. Termináljának mindkét oldalán rendelkezésre állnak. Az utasfelvételi csarnokokban összesen 23 poggyászcímke-nyomtató és 18 poggyászfeladó állomás található, több helyszínen, előbbiből az induló szinten, a bejárat előtt is elhelyeztek 1-1 darabot. Elérhetőségük a jövőben repülőtéren kívüli helyszínnel bővül: hamarosan 3 poggyászcímke-nyomtató készüléket helyeznek el a Kálvin téren, így a reptérre való kiérkezéskor már csak a csomagok feladásával kell foglalkozni.

Nézzék meg az önkiszolgáló poggyászfeladásról szóló videónkat:

(X)