Az EU lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt (frissítve)

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. február 27. 12:21 / Utoljára frissítve: 2022. február 27. 20:38

Szombaton és vasárnap újabb uniós tagállamok tiltották ki légterükből az orosz repülőgépeket, majd vasárnap délután az Európai Unió a teljes légtér lezárásáról döntött.

Az EU-tagállamok szombaton és vasárnap sorra függesztették fel légiközlekedési kapcsolataikat Oroszországgal.

A Wizz Air vasárnap az ukrajnai és moldovai légtérzárra hivatkozva törölte Budapest–Moszkva járatát, a légitársaság kisinyovi járatai a romániai Jászvásár (Iasi) repterére közlekednek.

Az AIRportal cikke szerint az Aeroflot vasárnap délelőtti, SU 2030 számú, Moszkva–Budapest járata nagy kerülővel, Oroszország – Finnország – Svédország – Németország – Ausztria légterén keresztül érkezett Budapestre.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint az orosz Ural Airlines vasárnap törölte a Jekatyerinburg–Budapest járatát, és a hétfői Moszkva–Budapest járata sem közlekedik a légtérzárások miatt. Az orosz S7 Airlines szombaton közölte, hogy az összes európai járatát törli.

Szombaton délután a KLM, majd a Lufthansa is visszafordította az Oroszországba tartó, vagy annak légterén átrepülő járatait, majd közölték, hogy hét napra törlik az oroszországi járataikat, és gépeik átrepülésre sem veszik igénybe az ország légterét. Vasárnap hasonló lépést jelentett be a Lufthansa-csoporthoz tartozó Austrian Airlines is.Lengyelország, Csehország és Bulgária után, szombaton Lettország, Észtország, majd Románia, Litvánia és Szlovénia, vasárnap pedig Írország is bejelentette, hogy kitiltja légteréből az orosz gépeket. Előbbi országokkal szemben viszonossági alapon már Oroszország is életbe léptetett tiltást. A LOT és az Air Baltic már korábban közölte, hogy törli oroszországi járatait.

Németország vasárnap 15 órától tiltotta ki légteréből az orosz légitársaságok repülőgépeit Volker Wissing német közlekedési miniszter ARD-nek adott nyilatkozata szerint. Hasonló lépést jelentett be Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Izland és Svédország is.

Majd megszületett az egész EU-ra vonatkozó döntés is: Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt.Mint mondta: a Bizottság arra tesz javaslatot, hogy tiltsák ki az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet. "Ez minden olyan légi járműre vonatkozik, amelyet orosz állampolgárságú személy bérel, tehát a rendelkezés érvényes az oligarchák magángépeire is" – tette hozzá.

A hétvégén sorra tiltották ki légterükből az orosz repülőgépeket az uniós tagállamok

Fotó: 123rf.com

IT-problémák miatt szombati járatokat törölt a British Airways

A British Airways közlése szerint nem hekkertámadás okozta azokat az informatikai problémákat, amelyek miatt a légitársaság összes heathrow-i rövid- és közepes távú járatát, köztük a budapestieket is törölte szombat délelőtt.

Ugyanezen probléma miatt a légitársaság útvonalhálózatában már pénteken is hatalmas késések alakultak ki.

A légitársaság honlapján vasárnap néhány perccel dél előtt frissült közlemény szerint a rendszerproblémákat sikerült megoldani, a vasárnapi járatok túlnyomó többsége várhatóan elindul, de néhány rövidtávú járatot le kellett mondani. Az utasokat arra kérik, hogy minden esetben ellenőrizzék járatuk állapotát a BA honlapján.