Sosem volt még ilyen közel hozzánk a Selyemút

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. június 06. 10:35

Első alkalommal mutatta be turisztikai kínálatát Budapesten az egykori Selyemút számos fontos városával büszkélkedő Üzbegisztán.

Az Up Hotelben megrendezett eseményen a közép-ázsiai ország nagykövete, Oybek Shakhavdinov köszöntötte a résztvevőket, majd felhívta a figyelmet, hogy június végétől közvetlen légi járat indul Budapest és az üzbég főváros, Taskent között. A diplomata kiemelte, hogy hazája számára kulcsfontosságú partner az Európai Unióban Magyarország.

A nagykövet kiemelte: hazánk Üzbegisztán kiemelt partnere az Európai Unióban

Fotó: Turizmus.com

Az eseményen az Üzbég Turisztikai Bizottság (hivatal) elnöke, Umid Shadiev is részt vett, aki elmondta, hogy mind a kiutazás, mind a beutazás szempontjából szeretnék bővíteni a két ország közötti turisztikai kapcsolatokat.

Elhangzott, hogy Üzbegisztán gőzerővel fejleszti a turisztikai infrastruktúrát, a külföldi befektetőket különféle ösztönzőkkel várják: többezer dolláros támogatást adnak például a szállodafejlesztőknek minden egyes épülő szoba után, illetve egyes esetekben kifizetik a nemzetközi márkák franchise-díjait.

A hivatal munkatársai ezután bemutatták az ország turisztikai vonzerőit, kiemelve az egykori Selyemút mentén fekvő, háromezer éves múltú városokat: Buharát, Kivát, Taskentet és Szamarkandot. Mint megtudtuk, az országban több mint 200 világörökségi helyszín található.

A történelmi nevezetességek felkeresésére a legalkalmasabb a tavaszi és az őszi időszak, ugyanakkor ilyenkor szinte minden szálláshely tele van, ezért egyre többen utaznak a 37 millió lakosú Üzbegisztánba a nyári hónapokban.

A történelmi emlékek mellett a konyha, a népművészet és a természeti látnivalók miatt is érdemes felkeresni a közép-ázsiai országot. Üzbegisztánban stratégiai fontosságú ágazat a turizmus, ezért például 93 ország polgárai számára vízummentes a belépés.

A turisztikai infrastruktúra bővülése látványos: míg 2019-ben csupán 847 hotel működött az országban 42 ezer ággyal, addig jövőre már 1250 egységben közel 100 ezer ágy áll a turisták rendelkezésére.

Az egykori Selyemút mellett fekvő 4 legfontosabb város közül hármat (Taskent, Szamarkad, Buhara) már összeköt az Afrosyjab nevű szuperexpressz, jövőre pedig Kiva is bekapcsolódik a hálózatba.

A turizmus rohamtempóban fejlődik: 2021-ben 4 millió, egy évvel később 5,2 millió, tavaly pedig 7 millió turista kereste fel az országot, az idén pedig a 10 milliós számot célozták meg. A Közép-Ázsiába érkező turisták 80%-a felkeresi Üzbegisztánt.

A rendezvényen bemutatkozott a legnagyobb üzbég beutaztató, a 25 éve működő Dolores Travel Group, amely az egyéni és csoportos utaztatástól a MICE-ig minden területen rendelkezik szakértelemmel.

A Khast imám mecset Taskentben

Fotó: 123rf.com

Ezután az új, közvetlen légi járatról tudtunk meg információkat. A Qanot Sharq magán légitársaság heti egy alkalommal indít járatot Budapest és Taskent között június 30-tól, ősztől pedig heti kettőre bővül a járatszám.

A légitársaság hat repülőgépből álló modern flottával rendelkezik, a távolabbi úticélokat A320-as, A321-es és A330 CEO típusokkal repülik. A társaság néhány hete indította el járatát Prágába, képviselőjük a régióban a Blue Sky Air Services, amelynek van magyarországi irodája is.

A program végén a legjelentősebb üzbegisztáni forgalmat bonyolító hazai utazási iroda, az 1000 út képviseletében Gorszkij Jaroszláv osztotta meg tapasztalatait.

Gorszkij Jaroszláv elmondta, hogy alig néhány helyük maradt az idénre meghirdetett üzbég utakra

Fotó: Turizmus.com

Mint elmondta, immár 20 éve utaztatnak Üzbegisztánba, eddig közel 100 csoportjuk volt, ez közel 4000 utast jelent. Idén a zárt csoportok mellett tíz időpontot hirdettek meg és a helyek túlnyomó többségét már eladták. 25 fős csoportokat indítanak és négycsillagos, központi szállodákat vesznek igénybe – mondta. Az utasok túlnyomó többsége úgy nyilatkozik, hogy több élményt kapott az üzbég út során, mint amire számított.