„Spanyolba” megyünk

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 28. 18:16

Miközben az utóbbi években a hazai piacon nagyon jól futó észak-afrikai, török és egyes görög úti célok iránt elbizonytalanodott a kereslet, Spanyolország szinte már most megtelt. A magyar utazók is nagy számban fordultak idén a desztináció felé.

Spanyolország mindig népszerű volt a magyar piacon. Nem a legolcsóbb, hiszen viszonylag távol fekszik országunktól, de turisztikai kínálata nagyon változatos, ami erős vendégszeretettel és a manapság oly fontos „biztonságos desztináció” képével párosul. Ezt a népszerűséget minden bizonnyal a jövőben is meg fogja tartani – vélekednek a Neckermann-nál.

Hasonlóképpen látják a Z(s)eppelinnél is, Zsebők Tamás irodavezető kiemeli: ma már kevésbé jellemző, hogy 26-28 órás buszos utat választanának az utasok, ugyanakkor adottságai miatt Spanyolország valós alternatívája lehet az idén kevésbé keresett mediterrán desztinációknak.

 

Kimeríthetetlen kínálat

Spanyolország egyébként az egyik legfontosabb Neckermann-úti cél. Jelenleg minden, charter- vagy menetrend szerinti járattal közvetlenül megközelíthető desztinációra (Tenerife, Mallorca, Ibiza, Gran Canaria, Lanzarote, Costa del Sol, Barcelona, Madrid) van repülős csomagtúra-ajánlatuk, ezen felül sok száz tengerparti településen kínálnak csak szállásokat is – tájékoztatott Szvoboda János cégvezető. „A standard nyaralási csomagok mellett csoportos kulturális körutakat is szervezünk, például Andalúziába szeptemberben és októberben, melyek szintén nagy sikernek örvendenek. Spanyolországot már az előfoglalási időszakban is sokan választották, így most magas, kétszámjegyű növekedést tapasztalunk” – tette hozzá.

Hagyományosan spanyol specia¬listának számít a Z(s)eppelin is. Az utaztató nagy hangsúlyt fektet a világörökségek és kulturális látnivalók programozására, amelyekből szinte kimeríthetetlen a kínálat, Spanyolország szinte teljes területére szerveznek kulturális körutazásokat és városlátogatásokat, autóbusszal és repülővel.  A sikeres előfoglalási időszak szép eredményekkel kecsegteti az utazási irodát.

Speciális helyzetben van a Viasale Travel, mely kizárólag a Kanári-szigetcsoportra összpontosít, kinti székhellyel. Indulásakor csak Tenerife szerepelt a kínálatában, azóta viszont magyar nyelvű képviseletet működtet Gran Canarián, és idén októbertől Lanzarotén és Fuerteventurán is a ViaSale Travel biztosítja a magyar turisták számára az anyanyelvi asszisztenciát, programokat. Sikeres előfoglalási időszakon vannak túl, és egy rövidebb elcsendesedést követően a hetekben megint fellendülni látszik náluk az érdeklődés.

 

Szezon előtti latolgatás

Bár az előfoglalás jó volt, sok utas elbizonytalanodott. Szeretnének utazni, elsősorban tengerparti nyaralást keresnének, de az utóbbi hónapok negatív eseményeinek hatására még nem foglaltak – hallhattuk a Neckermanntól. Viszont a hosszas kivárás következtében sokszor elfogynak a legjobb ajánlatok és szállások, hiszen nem csak a magyarokra várnak a szálláshelyek, egész Európában népszerűek a spanyol úti célok. Ezért alkotta meg a Neckermann a FLEXOption szolgáltatását, melynek segítségével akár még az indulás előtt 10 nappal is lehet változtatni a lekötött utazáson, a szabad helyek függvényében.

A tendenciát a Z(s)eppelinnél is érzik, a tervezés az előző évhez képest sokkal nehezebbé vált. Ám szerencsére törzsutasközönségük idén sem marad otthon, és élményeket keresve útra kel olyan helyekre, amelyek távol esnek a negatív történések által érintett területektől. Ilyen Spanyolország is.

 

Zsebők Tamás úgy látja, bár a kiutazási piacra még ma is jellemző az árérzékenység, évről évre erősödő tendencia, hogy jobban megnézik az utasok, mit kapnak a pénzükért. Ő az idei dobogós úti célnak Olaszországot jósolja, és azt, hogy az előző évit kis mértékben meghaladó eredményeket sikerül elérni, sokkal több munkával és szervezéssel.

Az árérzékenységet kiemelte a Viasale Travel ügyvezetője is. Raáb Szilvia elmondta: náluk sokan a 3-4 csillagos kategóriát keresik, illetve az önellátást, és kevesebben a 4 csillagot, félpanziós vagy all inclusive ellátással. Úgy látják, a magyarokra változatlanul jellemző az utolsó pillanatban történő foglalás, ezért más küldő ország sokszor beelőzi a magyarokat a legjobb ár-érték arányú helyeken. Ezért az utaztató igyekszik minél szélesebb szálláshely-választékkal és nagyobb kapacitással dolgozni.

 

Bővülő légi összeköttetés

A Budapest Airport adatai szerint a spanyolországi piac nagyot nőhet idén, ami részben a folyamatosan bővülő légi összeköttetéseknek köszönhető. Az utasok száma ebben a relációban már tavaly is 32 százalékkal, mintegy fél millióra nőtt, és a 7. legnagyobb utasforgalmat generálta. Az új járatok, például Grand Canaria a Ryanairrel, Tenerife a Wizz Airrel, illetve Malaga a Ryanairrel is, további bővülést vetítenek előre, ráadásul a madridi útvonalon szezonálisan visszatér az Ibéria, amely jó csatlakozásokat is kínál. Október 30-tól elérhető lesz Lanzarote, illetve november 2-től Fuerteventura, vagyis még további két Kanári-szigeteki üdülőhely, a Wizz Air jóvoltából.

Forrás: Budapest Airport

 

A cikk a Turizmus Panoráma júniusi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!