Spanyolország a távolsági buszokra is kiterjeszti az ingyenességet

Forrás: turizmus.com

 2023. január 06. 16:28

Spanyolországban tavaly szeptember óta a legtöbb vasútvonalon ingyenesen vonatozhatnak a rendszeresen közlekedők, ezt a lehetőséget most bizonyos távolsági buszvonalakra is kiterjesztik.

Spanyolország tavaly szeptembertől tette ingyenessé – bizonyos feltételekkel – a vonatközlekedést a legtöbb vonalon a megélhetési költségek növekedésének ellensúlyozására. Az ingyenességet most egyes távolsági buszutakra is kiterjesztik – írja a The Guardian.

Egyelőre a Madrid és Barcelona közötti, 262 kilométeres buszút ingyenessé tételéről van szó február 1-től. Erre és 41 másik buszútvonalra tavaly szeptember óta 50 százalékos kedvezmény van érvényben. Az ingyenesség várhatóan a többi hosszú és középtávú útra is kiterjed majd.Szeptember óta majdnem minden vasútvonalon ingyenesen lehet közlekedni, az Avant nagysebességű vasútra pedig 50 százalékos kedvezmény van érvényben, feltéve, ha a kedvezményekkel élők egy megadott zónán belül legalább 16 utat tesznek meg. Az utazóknak az ingyenes bérlet megigénylésekor meg kell nevezniük egy célállomást, amelyre rendszeresen kívánnak közlekedni, valamint letétet kell fizetniük – a városi vonalakra 10 euró, a középtávú útvonalakra 20 euró összegben –, ezután egy QR-kódot kapnak, ez szolgál később jegyként. Az utazók a letétet év végén visszakapják, ha megtették a legalább 16 utat a megadott úti célba vagy bármelyik úti célba az adott zónán belül.

Az eredetileg 2022 végéig meghirdetett rendszert 2023 végéig meghosszabbították.

Spanyolországban ingyenesen lehet majd közlekedni bizonyos távolsági autóbuszvonalakon

Fotó: 123rf.com

Raquel Sánchez Jiménez spanyol közlekedési miniszter egy sajtótájékoztatón elmondta: mióta meghirdették a rendszert, a Renfe állami vasúttársaság közel két és fél millió ingyenes bérletet adott ki a városi és középtávú járatokra.A miniszter becslései szerint egy négytagú család 2023-ban Madridban 1800 eurót, Barcelonában 2200 eurót, Valenciában több mint 3000 eurót takaríthat meg az ingyenes bérlet kiváltásával. Már egy Barcelona és Sitges közötti, rövid útvonalon is havi kb. 240 eurót spórolhat meg egy ingázó.

Kezdetben voltak olyan esetek, hogy az utazást tervezők biztonságképpen helyeket foglaltak le, és azután nem jelentek meg. Most már pénzbírságot von maga után, ha valaki 24 órán belül nem mondja vissza a helyfoglalást, és három ilyen eset után visszavonják a bérletet is.

Az egyes barcelonai metrójegyekre adott akár 50 százalékos kedvezmény ez év végéig marad érvényben. A madridi metró is bevezetett ilyen kedvezményeket az év elejétől.Míg a vonatot és metrót használók költségei nyilvánvalóan jelentősen csökkentek az intézkedésnek köszönhetően, arra már kevesebb a bizonyíték, hogy az autóval közlekedők száma is érezhetően csökkent. Egy hat héttel a rendszer bevezetése után lefolytatott felmérés azt az eredményt hozta, hogy Barcelona agglomerációjában mindössze 0,4 százalékkal csökkent az autóközlekedés volumene. Ez sokkal kevesebb annál, mint amit az alacsony kibocsátású zóna két évvel ezelőtti bevezetése után mértek, a magas károsanyag-kibocsátású járműveknek ekkortól tilos behajtaniuk az adott zónába. Egy most január 1-jén életbe lépett rendelet szerint minden, 50 ezer főnél nagyobb népességű településnek be kell vezetnie ilyen zónákat.

Spanyolország szocialista kormánya az ingyenes közlekedés lehetővé tételén kívül további intézkedéseket is tett az infláció hatásának mérséklésére. Decemberben 4-ről 0 százalékra csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját, korábban pedig a gáz és az áram áfáját csökkentették 21-ről 5 százalékra. A 27 ezer eurónál alacsonyabb jövedelmű háztartások pedig egyszeri, 200 eurós segélyt kaptak.