Spanyolország június 21-én megnyitja határait az uniós polgárok előtt

Forrás: MTI

 2020. június 15. 11:38

Vasárnaptól korlátozások nélkül fogadja az Európai Unió tagállamaiból érkezőket Spanyolország – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján.

A kormányfő elmondta: június 21-én jár le a járvány miatt elrendelt szükségállapot, és ezzel összhangban a határokon feloldják a három hónapja bevezetett szigorításokat, a kötelező kéthetes karantént a beutazókkal szemben, illetve, hogy csak a spanyol állampolgárok, az itt élő külföldiek, a diplomaták, a személy- és áruszállítók és a határokon naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

Kivételt képez Portugália, a két ország július elsején nyitja meg határait egymás felé egy nagyszabású ünnepség keretében az állam- és kormányfők részvételével.

Vasárnaptól korlátozások nélkül fogadja az Európai Unió tagállamaiból érkezőket Spanyolország

Fotó: 123rf.com

Spanyolország ettől a naptól kezdve fokozatosan fogadja a harmadik, vagyis nem uniós országból érkezőket is, amennyiben járványügyi helyzetük ezt lehetővé teszi – közölte a miniszterelnök.

Pedro Sánchez hangsúlyozta a gazdaság helyreállításának fontosságát, kiemelve a turizmust és az autóipart. Mint mondta, mindkét ágazat ösztönzésére tervet dolgozott ki a kormány, amelyet a jövő héten ismertet.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a vírus jelentette veszély nem múlt el, csak a járvány epicentruma került át a világ más területeire, ezért fel kell készülni a járvány esetleges második hullámára.

Spanyolország a világon az ötödik, Európában a második az igazolt koronavírus-fertőzések számát tekintve.