Június 7-től az oltottak szabadon utazhatnak Spanyolországba

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 22. 10:24

Bármely országból szabadon utazhatnak Spanyolországba június 7-e után azok, akiknek koronavírus elleni oltása már teljes – jelentette be Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

A döntés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákra vonatkozik. Ebbe a körbe tartozik a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyaga, valamint a kínai Sinopharm, amelyet a WHO hagyott jóvá. A Szputnyik oltást még nem fogadják el.

A dél-európai ország emellett május 24-étől ismét engedélyezi a beutazást az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által zöld besorolásúnak minősített, azaz alacsony fertőzöttségű országokból, így újból korlátozások nélkül fogadják például a Nagy-Britanniából, Japánból vagy Izraelből érkezőket.

Toledo látképe. Spanyolország nyáron 8,5 és 10 millió közötti külföldi turista látogatására számít

Fotó: 123rf.com

Pedro Sánchez a Fitur nemzetközi turisztikai kiállításon beszámolt a július 1-én életbe lépő uniós zöld igazolvány részleteiről is. Szavai szerint a dokumentumnak köszönhetően az idei nyár "sokkal jobb lesz" mint a tavalyi. A kormány számításai szerint ezen a nyáron 8,5 és 10 millió közötti külföldi turista látogatása várható, ami a járvány előtti nyári szezon 30-40 százalékát jelenti.

Spanyolország 2019-ben a világ második leglátogatottabb országa volt, összesen 83,7 millió nemzetközi turistát fogadott. Tavaly 18,9 millió külföldi választotta úti célként, ami 77,3 százalékos visszaesést jelentett ez előző évhez képest.