Spanyolországban újra szabadon lehet utazni a régiók között

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 10. 08:29

Spanyolországban vasárnaptól ismét bárki szabadon utazhat az ország 17 tartománya és két autonóm városa között, miután lejárt a koronavírus-járvány miatt tavaly október vége óta érvényben lévő szükségállapot.

A második, hat hónapig tartó szükségállapot fenntartása egységes jogi keretet biztosított az ország 17 tartományában és két autonóm városában ahhoz, hogy az emberek szabad mozgását korlátozni lehessen a járványügyi intézkedések keretében anélkül, hogy bírósági jóváhagyást kelljen kérni. Az autonóm parlamentnek és kormánynak saját törvénykezési jogosultsága van, tehát nem kell automatikusan a bíróság előzetes jóváhagyása. Mostantól azonban az egyes régiók kormányainak szükség esetén akár bíróságon kell érvényt szerezniük a korlátozó rendeleteiknek.

Az elmúlt napokban több tartomány kért ilyen jogi megerősítést, ám eltérő döntések születtek a különböző bíróságokon. Míg a Baleár-szigeteken és Valenciában engedélyezték az éjszakai kijárási tilalom fenntartását, addig Baszkföldön a bíróság pénteken elutasította ezt a kérést.

A központi kormány korábban rendeletet fogadott el arról, hogy ilyen esetekben a Legfelsőbb Bíróság illetékes dönteni, sajtóhírek szerint viszont a bíróság kritikus a jogszabállyal kapcsolatban, és egyebek mellett kevesli a határozathozatalra kiszabott öt napos határidőt. "A szükségállapot kivételes helyzetekre való" – reagált Carolina Darias egészségügyi miniszter arra, hogy a regionális elnökök közül többen is szorgalmazták a szükségállapot fenntartását, amíg nagyobb lesz az átoltottság és kedvezőbbek a járványügyi mutatók.

A múlt hét folyamán az autonóm helyi kormányok egymás után jelentették be a várható szabályokat, amelyek jelentősen különböznek az egyes területeken.

A spanyol fővárost is magába foglaló madridi autonóm közösségben a vendéglátóhelyek továbbra sem nyithatnak ki reggel hat óra előtt és éjfélkor be kell zárniuk. A fogadható vendégek létszámát zárt térben a befogadóképesség 50 százalékában, a szabadban 75 százalékban korlátozták. Egy asztalnál nem ülhetnek hatnál többen. Az edzőtermek befogadóképességük 50 százalékát használhatják ki.

Mallorca egyik eldugott strandja. A járványügyi szabályok jelentősen különböznek az egyes tartományokban

Fotó: 123rf.com

A Baleár-szigeteken az éjszakai kijárási tilalom mellett fenntartják, hogy a belföldről máshonnan érkezőknek is 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell bemutatni a repülőtereken vagy a kikötőkben.

Az autonóm kormány a magánrendezvények, családi összejövetelek maximális létszámát hat főben szabta meg, csakúgy mint az éttermi asztaltársaságokét. Május 23-ig azonban a vendéglátóhelyek továbbra is csak a teraszaikat üzemeltethetik – írta az MTI.

 

Mit jelent a rendkívüli állapot vége?

Szerkesztőségünk megkérdezte a Katalóniában helyi idegenvezetőként dolgozó Gergely Zsuzsannát, hogy a turizmus szempontjából, a gyakorlatban mit jelent a rendkívüli állapot vége.

Íme pontokba szedve:

• Eddig az országon belül autonóm "határzár" volt, azaz nem lehetett egyik autonóm területről a másikba elutazni (pl. Barcelonából Mallorcára,  Madridból a Kanári-szigetekre, Sevillából Valenciába stb.). Ez a korlátozás most megszűnt, de az országon belül bizonyos területek (pl. Kanári-szigetek vagy Baleár-szigetek) fenntartják a tesztkötelezettséget a belföldiek számára is.

• Kinyithatnak az eddig bezárt szállodák, részidőben működő éttermek, presszók stb.

• Kinyithatnak a színházak, mozik múzeumok, kiállítások, uszodák, vízi parkok és egyéb létesítmények, de az éjszakai mulatók, diszkók nem, vagy csak erősen korlátozottan.

• Spanyolországban eddig sem volt általános határzár, így a külföldiek eddig is beutazhattak, de az autonóm határok lezárása miatt ők sem mozoghattak szabadon az országban. A hazatérő spanyolok és az uniós tagországok állampolgárai eddig is beutazhattak, de csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt felmutatásával. A PCR-teszt-kötelezettség beutazáskor továbbra is érvényben marad mind a spanyolok, mind a külföldiek számára.

• A külföldiek számára a rendkívüli állapot eltörlése egyelőre csak azt jelenti, hogy beutazás után ők is szabadon mozoghatnak egész Spanyolország területén. S most már a legtöbb településen ismét zavartalanul ebédelhetnek, vacsorázhatnak.