Spirituális elvonulási központok, mint a fenntartható jövő desztinációi?

Forrás: turizmus.com

 2019. április 23. 10:59

A globális szocio-ökológiai válság mélyülésével párhuzamosan felértékelődik a desztinációk belső transzformációt katalizáló liminális jellege.

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, megjelent a Turizmus Bulletin 2019/1. száma.

A kiadványban olvasható több izgalmas tanulmány mellett Lengyel Attila írása mindfulnessről és spirituális elvonulási központokról.

A liminális potenciál aktualizálódásának és így az ennek nyomán megvalósuló belső transzformációnak is alapfeltétele az éber, nyitott jelenlét, a tudatosság és a figyelem, amit mindfulness néven ismer a szakirodalom.

Fotó: pexels.com

A belső transzformáció igénye a fenntarthatóság kontextusában nagy jelentőségű, mivel a jelenkori válság nem elsődlegesen tudományos-technikai kihívás, hanem alapvetően egzisztenciális problematika.

A spirituális elvonulási központok fókuszáltan jelenítik meg a desztinációs térre generálisan jellemző liminális potenciált, vagy heideggeri terminológiával élve, Spielraum jelleget.

A spirituális elvonulási központ transzformációt fokozottan katalizálni képes jellege kiemeli a desztinációt a turizmust ma még dominánsan jellemző, hedonista motivációkra és eszkapizmusra épülő, fogyasztást kiszolgáló szerepkörből és helyette annak spirituális jellegét, transzformatív potenciálját emeli a középpontba.

Turizmusszociológiai szempontból az elvonulási központok témaköre eddig szinte érintetlen terület a magyar nyelvű szakirodalomban. A cikk célja a döntéshozók figyelmének felhívása a téma fontosságára.

 

A teljes cikket letöltheti ide kattintva.


Fotó: pixabay.com


Kapcsolódó cikkek

Szállodák rákbetegeknek

2018. október 09.