Vonattal utazna a horvát tengerpartra? Indul az Adria InterCity

Forrás: turizmus.com

 2023. május 28. 10:48

A Budapestet a horvát tengerparton fekvő Splittel összekötő Adria InterCity június 9-től szeptember 30-ig heti 3 alkalommal közlekedik fekvőhelyes, háló- és étkezőkocsival. A MÁV Zrt. azt ajánlja az utasoknak, hogy elővételben váltsák meg a jegyüket, mert tavaly is megduplázódott az utasszám.

A nyári Adria InterCity az egyik legnépszerűbb nemzetközi IC, tavaly a The Guardian beválogatott Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé.

2021-ben a járványhelyzet ellenére is 5500-an utaztak ezzel a vonattal az Adriára, tavaly pedig már kétszer annyian, 11 900-an választották a vonatozást Budapest és Split között. Harmaduk, közel 4300 utas a magasabb kategóriájú, komfortosabb hálókocsikba váltott jegyet – tájékoztatott a MÁV. A tavalyi évhez képest újdonságként – főszezonon kívül is – heti háromszor közlekedik a vonat június 17-ig az előszezonban, majd pedig augusztus 28-tól az utószezonban. Budapestről minden kedden, pénteken és vasárnap, 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe reggel 9:44-kor érkezik.

Visszafelé, Splitből a vonat hétfőn, szerdán és szombaton, 17:55-kor indul, Budapestre másnap reggel 9:35-re érkezik. Az IC-re Budapesten (Keleti pályaudvar és Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni.

A 789 kilométeres táv nagy részét tehát mindkét irányban át lehet aludni, és idén az utazás még zavartalanabbá válik a határellenőrzés megszűnésével. Az InterCity Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába.

Az Adria InterCity Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába

Fotó: MÁV

A vonat érkezőkocsival közlekedik, amely a mintegy 15 órás utazás teljes ideje alatt nyitva tart. A hálókocsiban utazók a reggelijüket itt, vagy a fülkéjükben is elfogyaszthatják. Emellett minden utast este ásványvízzel és édességgel, reggel pedig meleg itallal, gyümölcslével és reggelivel kínál a vasútvállalat.A hat- és négyágyas fekvőhelyes kocsikba személyenként 49 eurótól váltható jegy, míg az egy-, két-, és háromágyas hálókocsi-fülkékbe 54 eurótól foglalhatók jegyek. Külön kedvezmény a családok számára a már 6-15 éves korú gyerekek számára is megvásárolható, 31 eurótól elérhető gyerekjegyek. A nagyobb családok, csoportok, baráti társaságok 209 eurótól egy teljes fekvőhelyes fülkét is foglalhatónak, akár 6 főre. Minden kocsi légkondicionált.

Az Adria IC-ről részletes infó (menetrend, szolgáltatások, árak) a MÁV honlapján érhető el.