Spórolósan utazunk, és nem mindig kötünk biztosítást

Forrás: turizmus.com

 2019. június 25. 15:04

2019-ben a külföldi nyaralást tervezők csaknem harmada Horvátországot célozza meg, de más dél-európai, tengerparttal rendelkező országok és Ausztria is a népszerű úti célok között lesznek – derül ki egy országos kutatásból.

A Groupama Biztosító az iskolai vakáció beköszöntének apropóján egy reprezentatív, 1000 fő megkérdezésével zajló országos kutatásban felmérte, hogy a magyarok milyen gyakran és mennyi időre látogatnak külföldre turistaként.

 

Tízből hárman minden évben utaznak külföldre

Mint kiderült, a magyarok közel kétharmada – legalább néhány évente – szokott külföldre utazni, ezen belül 31 százalék minden évben megfordul szabadidős céllal egy másik országban. Sokan vannak azok is, akik néhány évente jutnak el általában pár napos külföldi utazásra – minden negyedik megkérdezett mondta el ezt magáról.

Horvátország lesz idén is a befutó

Fotó: Pexels.com

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy jelentős azok száma is, akik évente többször is átlépik az országhatárt. A megkérdezettek 27%-a jelezte, hogy évente egy-két alkalommal, vagy akár többször is elutazik turistaként egy másik országba.

 

Nyáron az utazók több mint fele választ tengerparti országot

Az utazásokból sokat időzítenek a nyári hónapokra: a megkérdezettek 42 százaléka tervez idén a meleg évszakokban külföldi nyaralást. Körükben változatlanul a legnépszerűbb úti cél Horvátország 27%-kal, de további 30%szintén valamelyik tengerrel rendelkező mediterrán országba, pl. Olaszországba (12%) vagy Görögországba (8%) tart.

Ausztria is változatlanul népszerű, a magyarok 15%-a utazik ide, ugyanakkor minden ötödik honfitársunk még nem döntötte el június elején, merre veszi az irányt.

Olaszország is népszerű a magyarok körében

Fotó: Pexels.com

 

Külföldön is odafigyelünk a költéseinkre

A magyarok takarékosan utaznak: 61%-uk a külföldi utazásukra szánt éves keretösszeget igyekszik személyenként 100 ezer forint alatt tartani. Közel 20%-uk 100 és 300 ezer forint közötti összeget szán évente külföldi kikapcsolódásra, e fölötti összeget már jóval kevesebben (8%) adnak ki az év során, és érdekesség, hogy a turisták mindössze 3%-a költ évente félmillió forint fölött.

Görögország megunhatatlan

Fotó: Pexels.com

 

A biztonságon nem érdemes spórolni

A kutatás eredményei szerint a magyar turisták 58%-a utazik jellemzően biztosítással, amikor külföldre megy, igaz, harmaduk valamilyen bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással, melynek fedezete nem minden esetbe elegendő.

Mindössze az utazók 17%-a mondta azt, hogy mindig, minden körülmények között köt külön utasbiztosítást, míg a válaszadók 14%-a például csak hosszabb, távolabbi út esetén teszi ezt meg.