Start up szolgáltatók az utaztatásban

Szerző: Németh Andrea

 2013. július 16. 08:43

Az Y-nemzedék utazói beindították az innovatív vállalkozások fantáziáját az utaztatást kiszolgáló internetes technológiai területen is.

E fiatalok által létrehozott vállalkozások az online eszközök rugalmasságára és praktikusságára alapozó szolgáltatásaikkal sikerrel szólítják meg a gyors döntés és flexibilitás mellett árérzékenységgel jellemezett ifjabb generáció tagjait.

 

Legolcsóbb repülőjegyet

Egy fiatal magyar lány Milánóban élő albán barátjával és magyar fejlesztőkkel hozta létre másfél éve a drungli.com oldalt, amelynek nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik: keresője azt mutatja meg, hogy egy adott kiinduló állomásról adott időszakban hová lehet a legolcsóbban elrepülni. Az ötletet első díjjal jutalmazták nemrégiben a Barcamp Budapest konferencián, amely a magyarországi web2-es alkalmazások legjelentősebb seregszemléje, emellett otthont ad az induló hazai innovatív cégek (start-up vállalkozások) egyik legfontosabb megmérettetésének, a Budapest Bank Startup Versenynek is.

A hiánypótló oldal azoknak jelent praktikus segítséget, aki kalandvágyó, spontán utazik, nyitott és szívesen fedez fel új úti célokat. A drungli.com-nak különösebb marketing nélkül is már havi 100 ezer látogatója van, ez a kör jelentős részben a kanapészörfösök népes táborából kerül ki, de a kör egyre bővül. Ezt várhatóan felgyorsítja az a következő, már folyamatban lévő fejlesztés, amely egy új kereső révén induló és célállomásra is keres, és azt mondja meg, hogy az adott útvonalon mikor a legolcsóbb a jegy. Tavaly Budapest volt a legnépszerűbb desztináció a rendszerben, amelynek egyébként azon túl, hogy hazai szakembereké, szinte semmi köze az országhoz, vagy nem több, mint bármelyik más úti célhoz, hiszen a rendszer nemzetközi. Épp ezért csak egy nyelven, angolul fejleszttették le.

Egyelőre csak európai úti célok szerepelnek a rendszerben, de ezek körét is tágítani szeretnék, és a partner légitársaságok száma is folyamatosan növekszik. Eleinte diszkont légitársaságokkal kötöttek szerződéseket, de a lehetőség érdekli a hagyományos légicégeket is. Csatlakozott már a Wizz Air, a Ryanair, a Transavia, a Wowair, az AirBaltic, a Finnair, az Air Blue, a PAP és a Tam, illetve előrehaladott tárgyalások folynak az Air One-nal és az Air France-szal.

Részben a mostani első helyezéssel járó marketingforrások felhasználásától remélik, hogy a következő egy évben jelentős növekedést fognak majd elérni a vendégszám és a bevételek terén is, utóbbit segítik az oldalon elhelyezhető hirdetésekből befolyó összegek is. Az oldal wallpaper felülete ugyanis tetszőlegesen cserélhető, ráadásul úgy, hogy az adott célállomáshoz kapcsolódó hirdetések jöjjenek fel.

Mint Tóth Orsolya ügyvezető elmondta, a látogatók zöme 18 és 35 közötti, ez a kör már jellemzően nem igényel helpdesket a foglaláshoz. Viszont fontosnak tartja ő is kiemelni, hogy „van ember a rendszer mögött", közösségi média és e-mail csatornákon minden kérdést azonnal megválaszolnak. Egyfajta kapcsolattartást szolgál, s egyúttal személyessé  is teszi a rendszert a drungli blogja is, amely a blog.drungli.com oldalon érhető el. Az oldalból mobilapplikáció is készült.

 

Mindent a szigetről

Szintén magyar vállalkozás indította el másfél évvel ezelőtt az IslandGuide.com oldalt és alkalmazást. A reklámszakmából átnyergelt Perényi András két évig Thaiföldön élt egy szigeten, akkor jött az ötlet, hogy fejleszteni kéne egy olyan alkalmazást, amelyen keresztül a desztinációba érkező turista minden információt megtalálhat a szállás-, program- és étkezési lehetőségekről, tele csupa friss, helyiek által töltött információval. A turisták életét segítendő eleinte magazinban gondolkodtak, de jól ráéreztek, hogy az okostelefonok terjedésével új eszközök válnak népszerűvé. A digitális útikönyv látványosságokról szóló leírásokat, térképeket, fotókat is tartalmaz, illetve a helyi vállalkozások ajánlatait is közzéteszi. Az alkalmazást a szigetre érkezve töltheti le a turista egy wifi-ponton vagy a szállodájában, de ezt követően már offline is használható, így az nem jár tetemes roaming díjjal.

Miután Thaiföldön bevált az ötlet, arra gondoltak, hogy a módszert más úti célokra is ki lehet terjeszteni, és az üzleti modell nagyban is működik. Azóta 6 desztináció került be a rendszerbe: immár Thaiföldről és a Karib-térségből, illetve Baliról is találunk információkat. A cég mindenütt franchise rendszerben szerződik egy helyi partnerrel, aki a továbbiakban az adott sziget információit frissíti és gondozza, akik pedig hirdetőként tesznek közzé ajánlatokat, adataikat maguk tölthetik, módosíthatják. Különösen olyan tippeket és tanácsokat  igyekszenek adni, amelyek nincsenek benne az úti könyvekben. Például a felhasználó megkeresheti, hogy hol lakott Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmek című filmben, és a házat akár ki is bérelheti.

A helyeikre tehát nagyban támaszkodnak, és az együttműködést alacsony szolgáltatói díjjal próbálják még inkább ösztönözni.

Az első gondolatuk az volt, hogy csak szigetekkel foglalkoznak majd, ám már dolgoznak a rendszer tengerparti üdülőhelyekkel történő bővítésén. További fejlesztések eredményeként pedig hamarosan már utazás előtt letölthető és áttekinthető lesz minden, hogy a turista már otthon megtervezhesse programját.

Ahogy az iménti példa, úgy az IslandGuide.com is teljes egészében nemzetközi,  azaz a cég bárhol lehetne, ám a fejlesztői magyarok. Felhasználóik akadnak a világ minden részéből. Balin például leginkább ausztrálok, Thaiföldön sok brit és német, a Karib-térségben pedig rengeteg amerikai. Az alkalmazás egynyelvű, információi angolul találhatók meg.

Perényi András elmondta, mivel sok munkát szerveztek ki helyieknek, a rendszer nem igényel különösebb adminisztrációt, illetve szerteágazó vállalatirányítási rendszerük ehhez megbízható hátteret ad.

Amellett, hogy a jövőben szeretnének terjeszkedni, saját fejlesztésű „digitális útikönyvük" szoftverét licencszerződéssel is értékesítik, így azoknak a turisztikai cégeknek, szervezeteknek is lehetőséget adnak a mobilplatformra történő belépésre, akik nem tudnak többmilliós fejlesztésekbe beruházni, ezáltal a rendszert saját arculatukra szabva indíthatják be.

 

Kapocs a szállás és a repülőjegy között

Bár nem magyar, de éppúgy figyelemre méltó kezdeményezés a www.getyourguide.com oldal is, mely gyakorlatilag összekapcsolja és tartalommal tölti meg a szállás és a repülőjegy közötti kínálati hézagot. Az adott desztinációkban transzfereket, programokat, belépőket, városnéző túrákat kínáló oldallal az innovatív repülőjegy és szállásfoglalási site-ok kínálatát kiegészítve  az Y generáció utazói ezzel tehetik teljessé és szabhatják személyre saját  „utazási csomagjukat". A rendszerben a világ nagyvárosainak minden elképzelhető kikapcsolódási formája szerepel. A lehetőségek sokféleségét jelzi, hogy Budapesten például 183 túra- és program érhető el, akár tematikus bontásban, mindez árakkal együtt, foglalható módon. Így az oldalon a turista maga válogathatja össze a programjait, és meg is veheti rá előre a jegyet. Kívánságlistákat állíthat össze magának, bennfentes tippeket kaphat arról, hogy mit érdemes felkeresni, s szerepelnek kifejezetten kedvezményes ajánlatok is a rendszerben. Az oldal nyelve angol, üzemeltetői Berlinben élő fiatalok.

Németh Andrea