Startup cégből megavállalat – a FlixBus Kelet-Európa felé tekint

Forrás: turizmus.com

 2016. június 30. 16:07

A német FlixBus tekintélyes hálózatot alakított ki 2013-as indulása óta: ma 100 ezer napi csatlakozása van 20 országban. Ez akkora utasforgalmat jelent, amely egyes országokban meghaladja a helyi légi forgalom utasszámait is. Újabban, a Megabus-szal együtt, Kelet-Európa felé tekintenek.

A Megabus eredetileg egy angol vállalat volt – a Stagecoach Group része – amely Nagy-Britanniában és Észak-Amerikában a nagy távolságú buszos utakra specializálódott. Aztán 2013-ban átlépték a szigetország határát, és egyre szélesebb szeletet hasítottak ki az európai buszos utakból, elsősorban Olaszországban, Franciaországban, Németországban és a Benelux államokban.

A London-Párizs és az Amszterdam-Barcelona járatuk különösen sikeres volt. Ma már naponta hatszor utaztatnak utasokat az Egyesült Királyság és a kontinens között.

A FlixBus és a Megabus idén olvadtak össze, hogy egyesítsék és összehangolják járataikat és üzletpolitikájukat.

 

Az utasoknak olyan, kényelmet nyújtó megoldásokat kínálnak, minthogy az utazás előtt 15 perccel is le lehet ingyen mondani a jegyet, vagy esetleg átcserélni egy másik járatra.

André Schwämmlein, az egyik alapító és igazgató szerint a zöld szemléletet és a magas minőségű szervizt tartják szem előtt. A jegyet az utasoknak nem kell kinyomtatni se, a papír nélküli becsekkolás QR-kóddal történik. Üzletpolitikájuk részét képezi nemcsak a ma már természetes online jegyrendszer, de az is, hogy online nyújtsanak – okostelefonos alkalmazásokkal – mindenféle utazási információt, egészen addig, hogy hol áll az éppen induló busz. 2014-ben már Franciaországban és Olaszországban is részt vettek a belföldi utaztatásban. 2015-ben pedig annyi utasuk volt Németországban, hogy számuk meghaladta a német belföldi légi forgalomét, amellyel szinte megreformálták az ottani utazási szokásokat.

Ahogy azt június 30-án berlini sajtótájékoztatójukon kiemelték: 2016-ban 50 százalékkal kívánják növelni forgalmukat, amelynek alapja, hogy a Megabus és a FlixBus egyesíti erőit. Céljuk, hogy együtt meghódítsák Közép- és Kelet-Európát. Már jelen vannak Horvátországban, Szlovéniában és Romániában, Horvátországban betörtek a helyi buszjáratok piacára is.