Stratégiai cél a versenyképesebb vasút

Forrás: turizmus.com

 2020. január 16. 11:18

Hat százalékos volt az utasforgalom növekedése a MÁV-START nemzetközi járatain tavaly, és a belföldi forgalomban is több volt az utas azokon a vonalakon, amelyeken fejlesztések történtek.

A vasúttársaság tavalyi eredményeit Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, valamint Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója ismertette egy sajtótájékoztatón.

 

3 millió utas a nemzetközi járatokon

A már meglévő információk szerint a nemzetközi utasforgalomban közel 3,1 millióan utaztak tavaly, ami az egy évvel korábbihoz képest több mint 6 százalékos növekedést jelent, a menetdíjbevétel pedig meghaladta a 12 milliárd forintot, ami 16 százalékos emelkedés.

Schanda Tamás és Homolya Róbert

Fotó: MÁV

Tavaly Erdélybe, Székelyföldre könnyebb és kényelmesebb lett az utazás; emellett Nyugat-Európa felé és a nyári időszakban az adriai tengerpartra is bővült hazánkból az eljutási lehetőségek száma. A legnépszerűbb célország Ausztria, ide az előző évhez képest 4 százalékkal többen, 965 ezren utaztak. A legnépszerűbb éjszakai úti cél pedig Zürich a MÁV-START kínálatából. A legdinamikusabban az Ukrajnába irányuló személyszállítás nőtt: a MÁV-START Kárpátaljára közlekedő vonatain  2019 első három negyedévében 194 ezren utaztak, 64 százalékkal többen, mint egy évvel korábban, a menetdíjbevétel pedig a duplájára emelkedett.

Szintén átlagon felül, 12-13 százalékkal bővült az Erdélybe és Németországba utazók száma is. 2019 első 9 hónapjában háló- és fekvőhelyes kocsiban közel 170 ezren utaztak.

 

Stratégiai cél a színvonal javítása

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai célnak tekinti a vasúti személy- és áruszállítási szolgáltatások színvonalának, hatékonyságának javítását. Arra törekednek, hogy az egyre versenyképesebb vasút – összehangolva a buszközlekedéssel – kielégítő szolgáltatást kínáljon a közösségi közlekedésben. 2010 óta több mint 1300 milliárd forintból valósultak meg uniós társfinanszírozású vasúti projektek, s mintegy 1800 milliárd forintot fordítanak a már befejezett, kivitelezés alatt álló vagy előkészületben lévő vasúti beruházásokra a 2024-ig tartó időszakban.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója szerint sok pozitív visszhangot kapott a vasúttársaság amiatt, hogy több járat is étkezőkocsis szolgáltatással bővült tavaly. Nyáron debütált az étkezőkocsis Balaton Expressz; míg a Budapest–Bécs vonalon, illetve a brassói Corona InterCity járaton ősszel vezették be újra az étkezőkocsi-szolgáltatást. Erre a járatra nagy hangsúlyt fektetnek, mivel a határon túli magyarság és az odalátogató rokonság körében is keresett és jelentős számban igénybe vett járatról van szó.

Több külföldi célállomásra bővült jelentősen a forgalom

Fotó: MÁV

A nemzetközi vasúti forgalomban napirenden van az elektronikus jegyvásárlás további kiterjesztése is.

 

Növelik a belföldi utasszámot a fejlesztések

A vasúttársaság közleménye szerint 2019-ben közel 138 millióan utaztak az országhatáron belül a MÁV-START járatain. A vonalak többségén nőtt a forgalom az előző évhez képest. Legnagyobb arányban, 22,5 százalékkal a Budapest–Esztergom vasútvonalon nőtt, melynek okai között a vonal villamosítása, a menetidő csökkenése és a Flirt motorvonatok forgalomba állítása egyaránt szerepel. Nem sokkal marad el ettől a Budapest–Kunszentmiklós-Tass és a Budapest–Tatabánya vonalszakasz növekedése sem.

Az utasok számának növekedése több, az utasok számára kedvező, már befejezett fejlesztésre vezethető vissza: pályafelújítás, ehhez kapcsolódóan menetidő-csökkenés, korszerű motorvonatok forgalomba állítása, de ide sorolhatjuk a több év után 2019 nyarán a Balaton déli partján újra közlekedő étkezőkocsik forgalomba állítását is. 2019 nyarán 120 ezer fővel, 7,5 százalékkal nőtt balatoni vasútvonalak forgalma – írják.

 

Népszerű a MÁV app

Szintén a 2019-es év nagy változása volt a jegyvásárlási szokások átalakulása. Tavaly közel 4,6 millió darab belföldi vasúti menetjegyet, bérletet és felárat vásároltak az utasok a MÁV alkalmazáson keresztül. Jellemző az applikáció népszerűségének növekedésére, hogy míg tavaly januárban 4,2 százalék volt a MÁV app aránya az eladott jegyek számából, addig decemberre ez 9,5 százalékra, azaz több mint a duplájára nőtt egy év alatt. Ezen belül az értékesített jegyek száma 2019 utolsó negyedévében megháromszorozódott az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A további fejlesztéseknek köszönhetően ez év első felétől lesz lehetőség menetjegyet váltani a felszállási állomástól a menetrend szerinti indulási idejénél később induló vonatra is az alkalmazáson keresztül.