Stratégiát vált a Lufthansa

Forrás: Napi Gazdaság

 2014. július 08. 14:25

Egyre reménytelenebbnek tűnik a harc a diszkont légitársaságokkal a legnagyobb német szereplőnél, ezért lehet, hogy inkább beáll a sorba.

A cég új vezérigazgatója, Carsten Spohr ezen a héten fog beszélni arról, hogy milyen stratégia mentén kívánja visszacsábítani a befektetőket, miután egy korábbi profitfigyelmeztetés 2 milliárd dollárral csökkentette a társaság tőzsdei értékét – írja a Reuters.

Szóba jöhet további költségcsökkentés, a fapados szolgáltatásokban való erősítés vagy egy közel-keleti versenytárssal való szövetkezés is. Ezek mindegyike komoly váltás lenne a cég számára, amelynek van ugyan saját diszkont részlege, de büszke teljes szolgáltatást nyújtó mivoltára, az arab Etihad németországi és olaszországi bevásárlásait pedig burkolt államosításnak minősítette.

Az elemzők most mégis azt sürgetik, hogy a Lufthansa szorosabban működjön együtt azokkal a konkurenseivel, amelyeket korábban élesen kritizált.

Más nagy európai játékosok ugyanis már együttműködnek közel-keleti partnerekkel, amelyek minél nagyobb forgalmat kívánnak irányítani az Európa és Ázsia közötti átszállási desztinációkra. Az Air France és a British Airways az Etihaddal és a Qatar Airways-zel fogott össze, a Lufthansa által összehívott Star Allience-szel konkuráló OneWorld szövetség oszlopos tagjának számító Qantas pedig az Emirates-szel.