Stresszoldó kutyák teljesítenek szolgálatot a berlini repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 02. 12:33

Speciálisan kiképzett kutyákkal enyhítik az utazással járó stresszt a Berlin-Brandenburg repülőtéren.

Zsúfolt terminálok, késő járatok, hosszú sorok a biztonsági ellenőrzés előtt – a repülés gyakran elég sok stresszel jár. A Berlin-Brandenburg repülőtér új kezdeményezése ettől a stressztől szeretné valamennyire megszabadítani a nyaralásukra utazókat: a terminálokban július végén néhány kutyát állítottak szolgálatba – írja az airliners.de.

Az ún. „látogatókutyákat” arra képezték ki, hogy hagyják magukat megsimogatni, akár megölelgetni is. Az interakció segít az utasoknak – különösen a gyerekeknek – a feszültségeik csökkentésében és a nyugodt légkör megteremtésében. A kutyák a kiképzésük alatt megtanulták, hogy ne hagyják magukat eltéríteni az erős zajoktól, a mellettük sietve elhaladó utasoktól és az érdekes szagoktól, és mindig barátságosan, nyíltan közelítsenek az emberekhez.

Kutyák enyhítik az utazással járó stresszt a berlini repülőtéren

Fotó: © Flughafen Berlin-Brandenburg / Ekaterina Zershchikova

A simogatni való kutyák első „bevetését” a nyári szünet kezdetére időzítették, és nagy sikert aratott a repülőtér szerint. A jövőben rendszeresen alkalmazzák majd a kutyusokat, főleg a szabadságolási időszakokban és különleges események idején.

Hogy az utasok könnyen felismerjék őket, a kutyák kísérői speciális öltözéket, az állatok pedig mellényt vagy kendőt viselnek.

A repülőtér szigorúan ügyel arra, hogy a kutyák egyszerre csak legfeljebb egy órát "dolgozzanak", utána leváltják őket. Egy-egy négylábú napi munkaideje az előkészületekkel és az utólagos teendőkkel együtt két óra lehet.

Néhány amerikai repülőtéren már évek óta nagy sikerrel teljesítenek szolgálatot stresszoldó kutyák. A Los Angeles-i repülőtéren nemrég ünnepelte tizedik évfordulóját a Pets Unstressing Passengers program, amelyet eredetileg csupán egyhetesre terveztek. Az ötlet azonban állítólag a Szilícium-völgyből, a kaliforniai San José nemzetközi repülőtérről származik. Az anekdota szerint a repülőtér lelkipásztora egyszer magával vitte a kutyáját a munkába. Az utasok odavoltak az állattól, és így született meg az ötlet, hogy hivatalos terápiás kutyákat állítsanak szolgálatba.