Súlyos büntetések várnak a fapadosokra Olaszországban (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 24. 12:02

Az olasz polgári légügyi hatóság (ENAC) közleményben tudatta, hogy büntetés kiszabását tervezi több fapados légitársaság esetében, mivel azok továbbra is külön díjat számítanak fel a kiskorúakkal, illetve fogyatékosokkal együtt utazó felnőttek esetében az ülőhelyfoglalásért.

A közlemény szerint a Ryanair, Wizz Air, easyJet és Volotea légitársaságok egy korábbi felszólítás ellenére sem változtattak foglalási rendszerükön, és továbbra is csak külön díjért teszik lehetővé, hogy a kiskorú gyermekkel vagy fogyatékosokkal együtt utazó felnőttek közvetlenül a kíséretükre bízott személy mellé üljenek.

A hatóság július 17-én hozta meg határozatát, amelyben megtiltotta az ilyen külön díjak alkalmazását a légitársaságok számára, az előírás augusztus 15-én életbe is lépett – írja az eturbonews.

Kérhet-e külön díjat azért a légitársaság, hogy a gyereke mellett ülhessen az őt kísérő felnőtt? Az olasz légügyi hatóság szerint nem

Fotó: 123rf.com

A várható büntetés mértéke a határozat nem teljesítésével arányos lesz: légitársaságonként 10 és 50 ezer euró közötti összegre rúg majd.

Az easyJet válaszul kiadott egy közleményt, amely szerint a vádak és a kilátásba helyezett büntetés megalapozatlanok. Álláspontjuk szerint ők betartják az előírásokat, ugyanis a 12 éven aluli gyerekek és a mozgáskorlátozottak jelenleg is külön díj nélkül foglalhatják le ülőhelyüket az őket kísérő felnőtt mellé.

*

Frissítés:

Reagált a Wizz Air

Cikkünk megjelenése után a Wizz Air az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

"A Wizz Air megkapta az ENAC határozatát, amely szerint a légitársaság nem tartotta be a kiskorúak ültetésére vonatkozó újonnan bevezetett rendeletet. Örömmel erősítjük meg, hogy ültetési rendszereinket úgy alakítottuk ki, hogy a szülők automatikusan, különdíj nélkül foglalhassanak helyet gyermekeik mellett. Vizsgáljuk az ENAC aggályainak pontos tartalmát, hiszen a Wizz Air foglalási folyamatának Fontos tudnivalók részében ezt mindig is jeleztük” – írta a légitársaság.