Súlyos felelősség terheli a Viking kapitányát

Forrás: MTI

 2019. július 05. 11:38

A Hableány sétahajó május 29-i tragédiája kapcsán Sógor Zsolt, a Panoráma Deck Kft. jogi képviselője az M1-tévécsatornán úgy nyilatkozott, hogy súlyos felelősség terheli a Viking Sigyn kapitányát.

Az ügyvédet annak kapcsán kérdezték, hogy a sajtóban július 4-én cikkek jelentek meg a baleset során rögzített hangfelvételről.

Sógor Zsolt elmondta, van egy hangfelvétel a parancsnoki hídról, amelyen külső hangok is hallhatók. Angolul hallatszik például, hogy „Istenem, hajó, hajó”. Az is hallható, ahogy a kapitány azt kérdezi, mi történt.

Egy másik állóhajó kamerája által rögzített felvételen pedig az látszik, hogy a Viking az ütközés után visszatolatott, majd ismét elindult.

Sógor Zsolt elmondta, a Viking radarja másfél perccel az ütközés előtt riasztást adott, de hangjelzése nem volt, mert az ki volt kapcsolva.

A Hableányon nem volt radar – arra a típusra nem is kell – de rádiója igen. A Viking kapitánya mégsem jelezte előzési szándékát. Ráadásul hídbejáratnál alapvetően tilos is az előzés – jegyezte meg az ügyvéd.

Tekvandósok megemlékezése a Margit hídon a szerencsétlenség áldozatairól

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Sógor Zsolt szerint „szabályszegések sorozata” vezetett a súlyos tragédiához, amelyben 28-an életüket vesztették.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le. A férfi kifizette az óvadékot, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.